Travmatik yaşantıları olan kadınlarda sosyal destek türleri ile depresyon düzeyi ve antidepresan kullanımı arasındaki ilişkinin incelenmesi
The examination about the relationship between depression level and use of antidepressant according to social support in women with traumatic experiences
  1. Tez No: 427602
  2. Yazar: EBRU ÖZKURT TOPCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT TARHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Antidepresan, Çocukluk Çağı Travmaları, Kadın, Majör Depresyon, Sosyal Destek, Travma, Anxiety, Antidepressant, Childhood Traumas, Major Depression, Social Support, Trauma, Woman
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışma; travmatik yaşantıları olan kadınlarda sosyal destek türleri ile depresyon düzeyi ve antidepresan kullanımı arasındaki ilişkinin ortaya konulması amacıyla planlanıp hazırlanmıştır. Bu araştırma; tedavi sürecinin planlanmasında çok boyutlu bir perspektifin iyileşme sürecine nasıl bir katkıda bulunduğunun ortaya konulması açısından önem taşımaktadır. Araştırmada veri toplama araçlarıyla travmatik yaşantıları olduğunu beyan eden gönüllü 150 katılımcı örneklemi oluşturmuştur. Araştırmada, Demografik Bilgi Formu, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği, Travmatik Yaşantı Listesi, Beck Depresyon Envanteri ve Beck Anksiyete Envanteri kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre; travmatik yaşantıları olan kadınlarda sosyal desteğin varlığı depresyon düzeylerini azaltmaktayken antidepresan kullanımı bakımından bir etkisi bulunmamıştır. Aile desteği, arkadaş ve özel birinin desteği ayrı ayrı incelendiğinde depresyon düzeyleri ile ters yönde bir ilişki içinde oldukları; bununla beraber depresyon düzeyi daha yüksek olanlarda sosyal desteğin varlığı daha önemli hale geldiği saptanmıştır. Çocukluk çağı travmaları ile depresyon arasında; duygusal ihmalin dışındaki tüm alt alanlar ile depresyon düzeyi arasında negatif yönde bir ilişki bulunmuştur. Araştırmanın diğer önemli bulguları ise; antidepresan kullananların kullanmayanlara göre, alt gelir düzeyi olanların yüksek gelir düzeyi olanlara göre ve çalışmayanların çalışanlara göre depresyon düzeylerinin daha yüksek olduğu bulunmuştur. Bulgularda son olarak; çocukluk çağı travma ölçeklerinden elde edilen puan arttıkça depresyon düzeyinin arttığı, travmatik yaşantılardan fiziksel saldırı yaşamış olanlarda depresyon düzeyinin yüksek olduğu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This work has been prepared in order to reveal the relationship of traumatic experiences according to social support type level of depression and antidepressant use in women who have traumatic experiences. This research carries the weight with a planning treatment process in terms of how to reveal that there is a contribution to the healing process. 150 participants who have declared with data collection tools that they live the trauma, has constituted the sample. In this study, Demographic Information Form, Childhood Trauma Questionnaire, Traumatic Experiences List, Beck Depression Inventory, Beck Anxiety Inventory was used. According to findings obtained in the study, the presence of social support increasing the depression levels, the women who have traumatic experiences at the same time there is no affect of using antidepressant. When family support, friends and supporting of someone special are examined separately in an inverse relation with the level of depression however those with higher levels of depression the presence of social support are becoming more important. Between childhood trauma and depression; it was found that there is a negative relationship between all sub-domains except emotional neglect and depression levels. Another important finding of the study is; compared with those who are using antidepressants and who are not using antidepressants, according to the people who are in the lower income and high-income the level of depression is higher. Finally, as the childhood trauma score obtained from depression increases, the depression increases. In which the traumatic events experienced physical attacks is increasing depression levels.