Madde bağımlılığının çocukluk dönemi ihmal ve istismar ile ilişkisinin incelenmesi ve buna bağlı olarak kasıtlı kendine zarar verme davranışları
Exami̇ni̇ng the relationship of drug addiction and childhood abuse and neglect and deliberate self harm behavior due to this
- Tez No: 427614
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMAL ONUR NOYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Madde Bağımlılığı, Kasıtlı Kendine Zarar Verme Davranışları, Çocukluk Dönemi İhmal ve İstismarı, Substance Addiction, İntention To Damage, Childhood Abusing And Negligent Act
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Madde bağımlılığı özellikle gençler arasında birçok ülkede, farklı boyutlarda olmakla birlikte genel bir artış göstermektedir. Bu çalışma madde bağımlılığını ve bunu etkileyen faktörlerden biri olan çocukluk dönemi istismar ve ihmal ile arasındaki ilişkiyi araştırmak ve buna bağlı olarak ortaya çıkabilecek olan kasıtlı kendine zarar verme davranışlarını incelemek amacı ile yapılmıştır Araştırmanın örneklemini NPİstanbul Hastanesinde yatarak tedavi görmekte olan erkek hastalar oluşturmaktadır. Çalışmaya, 50 kişilik bir örneklem grubu alınmıştır. Katılımcılardan çalışmaya katılmaya gönüllü olanlara Kişisel Bilgi Formu, Kasıtlı Kendine Zarar Verme Anketi, Çocukluk Çağı Örselenme Yaşantıları Ölçeği (ÇÖYÖ), Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği(CTQ) uygulanması değerlendirilmesi planlanmıştır.ve elde edilen verilerin, istatistiksel olarak Araştırma sonucunda madde bağımlısı bireylerin daha çok duygusal istismara ve fiziksel istismara uğradıkları saptanmıştır. Madde bağımlısı bireylerden kasıtlı olarak kendine zarar vermeye ergenlik döneminin sonlarına doğru genç erişkinlikte başlamış oldukları bulunmuştur. Bu bireylerin sık olarak başvurmuş oldukları kasıtlı kendine zarar verme davranışı kendini kesme davranışıdır ve bu davranışı kendini yakma takip etmektedir. Yapılan araştırmada bu bireylerin daha çok sigarayla yakma, deriye keskin şeyler saplama, yüksek yerden atlama ve yenilmemesi içilmemesi gereken şeyleri yeme içme davranışlarını daha çok tekrarladıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In a lot of country, especially adolescents use substance. This study shows substance addiction in childhood, teenage years and in these years we consider the relationship between abusing and negligent act. These two things bring the behavior of intention to damage. In this study we consider these things. In this study the patients who are selected only from men, are being cured in Hospital of NPIstanbul . In this survey 50 patients participate. they fill a individual inquiry from which contents Demographic Questionnaire Childhood TraumaQuestionnaire (CTQ),Childhood Abuse and Neglect Inventory, (CANI)Deliberate self harm inventory (Dshı ) . In this survey we consider these forms and make a conclusion with statistic results. The results of survey we understand that the substance users are forced to emotional abusing and physically abusing. Intention to damage stars in adolescent. These individuals have behavior of cutting themselves and burning somewhere else in their body. In this study we observe that these individuals burn themselves with sigarettes, cut themselves with sharp things, to jump from places which are high from the base and drink things (it can be chemicals) that they shouldn't drink