Klinik olmayan bir örneklemde yeme tutumu , beden algısı ve benlik saygısı ile dissosiyatif belirtiler arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between a non-clinical sample of eating behavior, body i̇mage and self esteem with dissociative symptoms
  1. Tez No: 427615
  2. Yazar: İREM YILMAZER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. IŞIL GÖĞCEGÖZ GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yeme tutumu, psikoloji, depresyon, beden algısı, Eating habits, psychology, depression, body receipt
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Çağımızda yeme tutumu farklı sebeplerle ele alınan ve sıkça tartışılan bir konu haline gelmiştir. Kişilerde bilinçsiz beslenme, dengesiz yemek yeme, yeme sırasında dikkat dağılması, hızlı yemek yeme gibi birçok olumsuz yeme tutumu gelişmiştir. Bu çalışmada amaçlanan olumsuz psikolojik niteliklerin yeme tutmu ile ilişkisi ve negatif etkilerden bahsedilmektedir. Çalışmaya İstanbul ilinde bulunan 150 üniversite öğrencisi ile yapılmıştır. Öğrencilere Sosyodemografik Bilgi Formu, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, Beden Algısı Ölçeği, Dissosiyatif Yaşantılar Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği ve Yeme Tutumu Testinden oluşan test bataryası uygulanmıştır. Araştırmadaki veriler SPSS programından analiz edilmiştir. Bu çalışmada Pearson Ki Kare testi, Fisher EXact test, İndependent TEst, One Way Anova testi kullanılmıştır. Çalışmaya göre yeme tutumu ortalaması arttıkça beden algısı ortalamasının azaldığı, beden algı düzeyi arttıkça, depresyon düzeyinin azaldığı, benlik sayısı düzeyi arttıkça, beden algısı ortalamasının azaldığı görülmektedir. Sonuç olarak; psikolojik iyi olma halinin kişinin yaşam kalitesine ne denli etki ettiği görülebilmektedir. Bireylerin yaşam kalitesini yükseltebilmek adına onların fizyolojik ve ruhsal bütünlükleri birlikte değerlendirmelidir. Eğitim kurumlarında ve aile içerisinde gençlerin bedenleri ve kendileri hakkında kişisel bakım, özen ve dikkat konularında eleştiri yapılmamalı, bu konularda desteklenmeli ve gençlerin iyi hissetmeleri sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
In our century , eating habits become a topic which is discussed often and evaluated. For different reasons negative eating habits have been developed unconscious eating , unbalanced like eating , focusing on other things during eating , eating fast. The purpose of this study is to evaluate the relationship between psychological things and eating habits and also to mention about negative effects. The study was performed with 150 university students located in Istanbul. Test battery which consists of Sosyodemografik Information Form , Rosebnerg Self-Esteem Scale , Body Image Scale , Dissociative Experiences Scale , Beck Depression Inventory and Eatingattitude test was applied to the students. Data obtained was analyzed with SPSS program. In this study , Pearson Ki Kare Test , Fisher Exact Test and One Way Anove Test were used. According to the results of study , the following discoveries were made : the bigger the average of eating habit the smaller the average of body receiption , the bigger the level of body reception the less the level of depression , the bigger the number of owness level the less the average of body receipt. As a result , it can be seen that psychological situation has a considerable effect on personel life quality. In order to be able to increase individuals' life quality , their physiological and spiritual situations must be evaluated together. In educational foundations and in family no critisize should be done about young people's body , self care and attention, they should be supported in these areas and be helped to feel better.