Üniversite öğrencilerinde anne-baba tutumu ve benlik saygısı ile umutsuzluk düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of parental attitudes and the relationship between self-esteem with hopelessness of university students
- Tez No: 427616
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMAL ONUR NOYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Tutum, anne baba tutumu, benlik saygısı ve umutsuzluk, Attitude, parental attitudes, self esteem, hopelessness
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Aile içindeki tutumlar, özellikle de anne-baba tutumları, aile üyelerinin kendilik kavramının oluşumunda ve sürdürülmesinde anahtar rol oynar. İşte bu rollerin benlik saygılarını ne düzeyde etkilediğini, umutsuzluk düzeyleri arasındaki ilişkinin nasıl olduğunu bulmak ve bu sonucu literatüre katarak alandaki araştırmacılara ve okuyuculara katkıda bulunmak ve farklı bir bakış açısı geliştirmek üzere Üniversite Öğrencilerinde Anne-Baba Tutumları ve Benlik Saygısı ile Umutsuzluk Düzeyi Arasındaki İlişki İncelenmiştir. Çalışma özel bir üniversite de lisans ve yüksek lisans düzeyinde eğitim gören ve rastgele seçilen 150 gönüllü öğrenciye uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından geliştirilen sosyodemografik veri formu, Aile Değerlendirme Ölçeği, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ve Beck Umutsuzluk Ölçeği kullanılmıştır. Katılımcılardan elde edilen veriler araştırmacı tarafından kodlanmış ve SPSS 16.00 Windows paket programına aktarılarak analiz edilmiştir. Örneklemden alınan verilere“Kruskal Wallis Testi”,“Mann Whitney U-Testi”,“One Way Anova”“LSD Çoklu Karşılaştırma”“çoklu regresyon analizi”ve Pearson Momentler Korelasyon Katsayısına bakılmıştır. Elde edilen bulgulara göre Benlik Saygısı Envanteri'nin puanı ile Aile Değerlendirme Ölçeği'nin Problem Çözme alt boyutu arasında pozitif yönde korelasyon vardır; Aile Değerlendirme Ölçeği Toplam Puanı, İletişim, İletişim, Duygusal Tepki Verebilme, Roller, Gereken İlgiyi gösterme, Davranış Kontrolü, Genel İşlevler alt boyutu ve Umutsuzluk arasında ilişki bulunamamıştır. Beck Umutsuzluk Ölçeği'nin toplam puanı ile Aile Değerlendirme Ölçeği toplam puanı arasında ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, parents of college students attitudes and self-esteem with the relationship between the levels of despair was investigated. . This study has been applied to the students who study bachelor and master degree a private university and 150 randomly selected volunteers. Socio-demographic data form, the family assessment scale, rosenberg self-esteem scale and the beck hopelessness scales are developed by the researchers has been used as a data collection tool. The data obtained by the participants were coded and analyzed by using the SPSS 16.00 Windows package.“Kruskal-Wallis test”,“Mann-Whitney U-test”,“One Way Anova”or“One-way analysis of variance”and“LSD multiple comparison”technique and multiple regression analyzes were performed to the data obtained from the sample. Pearson's Product Moment Correlation Coefficient were measured to determine the relationship between Rosenberg Self-Esteem Inventory - Family Assessment Scale and the Beck Hopelessness Scale and between the sub-dimensions. The findings based on Self-Esteem Inventory Family Rating Scale total score of the problem has a positive correlation between the dimensions of solving; Family Rating Scale total score, Communication, Communication, affective responsiveness, Roles Required to show interest, Behavior Control, General Functions No relationship was found between the subscales and despair. Beck Hopelessness Scale total score of the Family Assessment No relationship was found between the total score.