Orta ve yüksek ekonomik düzeyli evli kadınlarda bedensel duyumları abartma ile cinsel yaşantı arasındaki ilişki
Somatosensory amplification and sexual life among average and high income married women
- Tez No: 427633
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ERKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bedensel Duyumları Abartma, Cinsel İşlev Bozukluğu, Somatizasyon, Bedensel Belirti Bozuklukları, Cinsel Yaşantı, Somatosensory Amplification, Sexual Function Disorder, Somatization, Somatic Disorder, Sexual Experiences
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırmada evli kadınların bedensel belirtilerini nasıl yaşadıklarının, somatizasyona yatkınlıklarının incelenmesi ve cinsel yaşantılar ile arasındaki ilişkiye bakılması amaçlanmıştır. Araştırmaya 22-51 yaş arası 130 evli kadından 89'u alınmıştır. Araştırmaya katılan bireylere 'Kişisel Bilgi Formu' , 'Bedensel Duyumları Abartma Ölçeği', 'Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeği- Kadın Formu' ve 'Belirti Tarama Listesi (SCL-90-R)' uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 21.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma kapsamında Bedensel Duyumları Abartma ile Cinsel Yaşantılar arasındaki ilişki Spearman Korelasyon Testi ile incelenirken Bedensel Duyumları Abartma ve Cinsel Yaşantıların demografik değişkenlere göre anlamlı farklılık gösterme durumu Mann Whitney U Testi ve Kruskal Wallis H Testi ile incelenmiştir. Araştırmaya katılan evli kadınların Bedensel Duyumları Abartma ölçeği ile Cinsel Yaşantılar ölçeği arasında istatistiksel olarak anlamlı olmamakla birlikte pozitif yönlü çok zayıf bir ilişki bulunmaktadır. Farklı yaş, eğitim, evlilik süresi, çocuk sahibi olma durumu, çocuk sayısı, çalışma durumu, yatak odasında sürekli uyuyan çocuk olma durumu ve alkol kullanma sıklığı grubundaki kadınların bedensel duyumları abartmaları ve cinsel yaşantıları arasında anlamlı farklılık bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the relation between the way married women experience their bodily symptoms, their tendency to somatization and their sexual experiences. Out of 130 married women, 89 were subjected to the study. These individuals were evaluated by the Personal Information Form, Somatosensory Amplification Scale, Arizona Sexual Experiences Scale/Female Version and Symptom Checklist (SCL-90-R). The results were analyzed by the help of the SPSS (Statistical Package for Social Sciences) program for Windows 21.0. Within the scope of the study; while the relation between somatosensory amplification and sexual experience is assessed by the Spearman's Rank Correlation, the fact that amplifying bodily sensations and sexual life demonstrate rational discrepancies according to the demographic variables is analyzed by Mann Whitney U Test and Kruskal Wallis H Test. There is a poor relation between the Somatosensory Amplification Scale and Arizona Sexual Experiences Scale results of married females subjects of the study that follows a positive direction, although statistically not consistent. In the women grouped under age, educational, maritial and occupational status, frequency of alcohol consumption and rooming the kid in parent bedroom, a meaningful difference between somatosensory amplification and sexual experience is not available.