Duygudurum bozukluğu tanısı alan çocukların anne babalarının tutum, davranış ve duygu durumlarının incelenmesi
Mood disorder diagnosed children's parents' attitudes, behaviors and emotional statement
- Tez No: 427632
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAVVA NÜKET İŞİTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygudurum Bozukluğu, depresyon/ anksiyete, içe yönelim, somatizasyon, anne baba tutum, davranış ve duygu durumları, Mood Disorder, Depression/ anxiety, internalizing, somatization, Parental attitude, behaviour, emotional statement
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırmada, Nöropsikiyatri Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Polikliniklerinde 5 ile 16 yaş aralığında yer alan“DuygudurumBozukluğu”tanısı almış çocukların anne babalarının tutum, davranış ve duygu durumları ile;5 ile 16 yaş aralığında yer alan normal çocukların, anne babalarının tutum, davranış ve duygu durumlarının çocuklarına olan etkilerini karşılaştırılarak, bu alanda yapılacak çalışmalara katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Kontrol grubu olarak; psikiyatrik özgeçmişi olmayan, kliniğebaşvurusu bulunmayan normal çocuklar belirlenmiştir. Kontrol grubunda yer alan çocukların anne babalarının tutum, davranış ve duygu durumları değerlendirilmiş ve bu durumun çocuklarda Duygudurum Bozukluğunu etkileyip etkilemediği araştırılmıştır. Araştırma evreni NP İstanbul Hastanesine Çocuk Ruh Sağlığı bölümüne başvuran Duygu durum bozukluğu olduğu tespit edilen 5 ile 16 yaş aralığında yer alan çocuklar ve bu çocukların anne babaları yer almaktadır. Kontrol grubunda yer alan çocuklar ve bu çocukların anne ve babaları İstanbul içinde random seçilerek oluşturulmuştur. Araştırma tarama modelindedir. Araştırmadan elde edilen veriler“SPSS Versiyon 20”programı kullanılarak analiz edilmiş ve yorumlanmıştır.Araştırmada, Beck Depresyon Envanteri(BDE), BeckAnksiyete Envanteri(BAE), Conner's Aile Değerlendirme Formu (CAD), 4-18 Yaş Çocuk ve Gençler İçin Davranış Değerlendirme Ölçeği (CBCL), Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutum Ölçeği (PARI) uygulanmıştır. Ayrıca hasta grupları için ayırt ediciliği olduğu düşünülen içe yönelim puanının kesim noktasının hesaplanması için ROC analizi uygulanmıştır. Niceliksel verilerin karşılaştırılmasında iki grup arasındaki farkı belirlemek için Mann Whitney-U testi, ölçek boyutlarının kendi aralarındaki ve kendi içindeki alt faktörlerle olan ilişkilerini incelemek için pearsonkorelasyon katsayısı kullanılmıştır. Kesikli verilerin karşılaştırılmasında iki grup arasındaki farkı belirlemek için Ki-Kare testi, Mann Whitney U testi, gözelerin herhangi birinde 4' den küçük veri bulunuyorsa Fisher's Exact Test kullanıldı. Danışan grubunda kontrol grubuna göre ölçeklerin artış miktarını belirlemek için Lojistik Regresyon analizi uygulanmıştır. Sonuç olarak; Duygu durum Bozukluğunu belirlemek amacı için ölçekler tek tek uygulandığında istatistiksel olarak en belirleyici olanlar; CBCL' alt testi olan İçe yönelim, Conner's Toplam, Conner' s alt testi olan Kaygı olarak bulunmuştur. PARI Anne ve Baba tutum ölçekleri alt testleri olan, Aşırı Koruyucu Annelik Boyutu, Demokratik Davranma ve Eşitlik Tanıma, , Ev Kadınlığını Reddetme, Karı Koca Geçimsizliği, Baskı ve Disiplin ile Duygudurum Bozukluğu arasında istatistiksel olarak anlamlı fakat düşük seviyede ilişki elde edilmiştir. BeckAnksiyete ve Beck Depresyon Envanterleri ile CBCL içe yönelim arasında anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, children with“Mood Disorder”between the ages of 5 and 16 who were diagnosed by NP Hospital's Psychiatry Polyclinic for Children and Adolescence, and their parents' attitudes,behaviors and emotional statements are aimed to compare with between the ages of 5 and 16 normal children and their parents' attitudes, behaviors and emotional statements and intented to contribute to the studies in this area. The children who have not any psychiatric diagnoses, had been defined as“Control Group”. Further more their parents' attitudes, behaviors and emotional statements have been evaluated. In addition, the effect or no effect of parental attitudes, behaviors and emotional statement on the Mood Disorder had been investigated. The control group children and their mother and father were rondomly selected from İstanbul. The sample group have been choosen from NP Hospital. 5-16 years old children who consult to Children Mental Health Department and diagnosed with Mood Disorder and their parents were investigated.In addition,the effect or no effects of parental attitudes, behaviors and emotional statement on the Mood Disorder had been investigated. Survey method was used for this research. Obtained data are analized by SPSS version 20 program and interpreted. Beck Depression Inventory (BDE), Beck Anxiety Inventory (BAE), Conner's Parent Rating Scale (CAD), 4-18 Child Behaviour Check list For Ages 4-18 (CBCL), Parent Attitude Research Instrument (PARI) were used for this research. ROC analysis was applied to calculate the cut-off of internalizing points thought distinctiveness for the patient groups. Mann Whitney-U Test is used to compare and determine the differences between two groups. Pearson Correlation Coefficient is used to analyze the internal dimensions of scales and therelationships with sub-factors. Ki-Square Test and Mann Whitney U Test are used to determine the differences between to groups and to compare discrete datas. Fisher's Exact Test is used if there is a value below 4 in a cell. Logistic Regression Analyze is used to determine the scales increase; in the sample groups versus control group. In conclusion; the Sub-tests of CBCL and Sub-tests of Conner's are the most defining factors to identify Mood Disorder as statistically. Extreme Protective Mother hood, Democratic Attitudes and Equality, Rejecton of House wife Role, Marriage Problems, Disciplinary and Press which are sub-testsof Parent Attitude Research Instrument (PARI); has got a meaningful relationship with Mood Disorder. Also a meaningful relationship is found BeckAnxiety and Beck Depression Inventory with Sub-tests of CBCL andsub-tests of Conner.