Rumi meditasyonun beyin üzerindeki etkilerinin nörogörüntüleme ile değerlendirilmesi
Assessment of the effects of the rumi meditation on brain with fmri
  1. Tez No: 427637
  2. Yazar: RUKİYE KARAKÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. K. NEVZAT TARHAN, YRD. DOÇ. DR. CUMHUR TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Meditasyon, fMRI, Rumi Meditasyon, Sema, Nörogörüntüleme, Derviş Dansı, Meditation, Rumi Meditation, Sama, fMRI, Neuroimaging, Dervish Dance, Whirling Dervishes
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada Rumi meditasyonun (sema) beyin üzerindeki etkilerinin nörogörüntüleme ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca Rumi meditasyon yapan deneklerde meditasyon ile benlik saygısı, pozitif ve negatif duygulanım, durumluk ve sürekli öfke, psikiyatrik semptomlar ve yaşam doyumunun ilişkisi incelenmiştir. Çalışmadaki katılımcılar en az bir yıldır Rumi meditasyon yapmakta olan, DSM-IV tanı kriterlerine göre herhangi bir psikolojik sorunu olmayan, 18 yaş üzeri 14 erkek semazendir. Katılımcılara Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri (STAI-TX I-II), Pozitif Negatif Duygu Ölçeği (PANAS), Semptom Tarama Ölçeği (SCL-90-R), Yaşam Doyumu Ölçeği (SWL-S) ve Kişisel Bilgi Formu verilmiştir. Deneklere Rumi meditasyon imajinasyonu sırasında fMRI çekimi yapılmıştır. Deney sonrasında Sema Doyum Ölçeği verilmiştir. Araştırmada meditatörlerde meditasyon süresince anterior singulat kortexte anlamlı aktivasyon tespit edilmiştir. Ayrıca PANAS Negatif alt ölçeği ile anterior singulat kortex aktivitesi arasında negatif yönlü güçlü korelasyon bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to assess the influence of Rumi meditation (sema) on brain by using neuroimaging. The relationship of the meditation with self-esteem, positive and negative affect, situation and trait anxiety, psychiatric symptoms and satisfaction with life in subjects who performed Rumi meditation under fMRI scan have been investigated. The participants were 14 male meditators (semazen) who had been meditating at least for one year, had no psychological problems according to DSM-IV criteria and were over 18 years old. The participants were given Rosenberg Self-Esteem Scale, State-Trait Anxiety Inventory (STAI-TX I-II), Positive and Negative Affect Schedule (PANAS), Symptom Checklist-90-Revised (SCL-90-R), Satisfaction With Life Scale (SWL-S) and Personal Information Questionnaire. The participants were scanned with fMRI during the meditation condition. The participants were given Sema Satisfaction Scale after the experiment to evaluate the quality of meditative experience. During meditation significant activations in anterior cingulate cortex was observed. A strong negative correlation between PANAS Negative subscale and anterior cingulate cortex activation was also demonstrated.