Gebeliğin kadın cinselliği üzerindeki etkileri
Effects of pregnancy on women sexualty
  1. Tez No: 428038
  2. Yazar: DERYA YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÖZLEM KARABULUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Cinsellik, Sağlık Eğitimi, Pregnancy, Sexuality, Health Education
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Bu araştırma, gebeliğin kadın cinselliği üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırmanın tipikesitsel araştırma modelidir.Araştırmanın örneklemini, Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği'ne başvuran, katılım kriterlerine uyan ve çalışmaya katılmaya gönüllü 106 gebe oluşturmuştur. Veriler Mayıs-Ekim 2015 tarihleri arasında toplanmıştır. Verilerin toplanmasında“Kişisel Bilgi Formu”ve "Kadın Cinsel Fonksiyon Sorgulama İndeksi(IFSF)kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde ortalama, yüzde, ki kare ve grup ortalamalarının kıyaslanmasında sayısal değişkenler için varyans analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma kapsamına alınan gebelerin yaş ortalamasının27.52±5.94 (17-44 yaş), ortalama gebelik haftasının 20.55±1.07 ve ortalama gebelik sayısının 2.24±1.24olduğu saptanmıştır. Gebelerin %34'ünün birinci, %33'ünün ikinci ve %33'ünün üçüncü trimesterde olduğu belirlenmiştir. Gebelerin %89.4'ü gebelikte cinsel ilişki sıklıklarının azaldığını ifade etmiştir. Yapılan istatistiksel analizlerde trimesterlere göre gebelerin cinsel ilişkiye girme sıklıklarında bir değişiklik olmadığı tespit edilmiştir (p>0.05). Gebelikte cinsel ilişkinin bebeğe zarar vereceği düşüncesine sahip olan gebelerin oranı %63.5 ve bu düşünceyle gebelikte cinsel ilişkide pozisyon değişikliğine gidenlerin oranı %48.6'dır. Araştırmada gebelerin IFSF puan ortalamaları 19.86±9.49 olarak saptanmış ve yapılan istatistiksel analizde IFSF skorlarının gebelik haftası ve gebenin çalışma durumu, eğitim düzeyi, ailenin gelir düzeyi, aile yapısı ve gebeliğinplanlı olmasından etkilenmediği tespit edilmiştir(p>0.05). Sonuç: Bu çalışmada gebeliğin cinsel istekte azalmaya neden olduğu, trimesterler arasında cinsel fonksiyon açısından fark olmadığı, gebenin cinsel fonksiyonunun obstetrik ve sosyodemografik faktörlerden etkilenmediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Materials and Method: This research is planned as cross sectional study. 106 pregant women who applied to Kafkas University Medical Faculty Hospital Obstretrics Clinic at May-October 2015 and who are eligible for study criterias are this study's patient group. We used two questionnaires, '' Sociodemographic characterictistics af pregnant women and general knowledge on sexualty at pregnancy.'' and“Index of woman sexual function questioning (IFSF)”. Evaluation of data is made with mean standart deviation for continious variables and with percentange for cathegorized variables. Group mean comparision is made with One Way Anova (analysis of variance) for quantitative variables and for cathegoric variables comparision we used chi square test. Results: We found that mean age of patients is 27.52 ±5.94 years, mean gestational age is 20.55±1.07 weeks, and mean number of pregnancy is 2,24±1.24. %34 of women participed at first trimester, %33 of them is at second and %33 of women at third trimester. %89.4 of participants reported decrease of sexual intercourse frequency at pregnancy. No significant difference of sexual intercourse frequency between trimesters (p>0.05). %63.5 of patients think that sexual intercourse at pregnancy can harm baby and %48.6 of patients change position at intercourse with the aim of not to harm baby. IFSF point average is calculated 19.86±9.49. IFSF score is found not to be effected by pregancy week and working status of pregnant woman, education level, age, income rate and planned pregnancy (p>0.05). Conclusıon:Sociodemographic features dont effect sexual functions of women. There is no significant differences of sexual functions between trimesters. Pregnancy can cause decline at libido.