Kırsal yerleşimden turistik yerleşime dönüşümün Ildırı (Çeşme) ve Alaçatı (Çeşme) örneğinde incelenmesi
Transformation of rural settlements to touristic settlements : A case study in Ildırı (Çesme) and Alacatı (Çesme)
  1. Tez No: 428079
  2. Yazar: AYŞE KESİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN BAYKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Turizm, Geography, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Ildırı, Alaçatı, Turizm, Değişim, Karşılaştırma, Ildırı, Alaçatı, Tourism, Change, Comparison
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beşeri ve İktisadi Coğrafya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışmanın amacı; geçmişte iki kırsal yerleşme olan Ildırı ve Alaçatı'da zaman içerisinde farklı boyutlarda gelişme gösteren turizm sektörünü, rol oynayan faktörler ve ortaya çıkan etkiler bakımından karşılaştırmaktır. Tez çalışmasında nitel araştırma yöntemi ve buna ek olarak kronolojik yöntem kullanılmıştır. Tez alanında gözlem, arazi çalışmaları ve görüşmeler yapılmıştır. Yapılandırılmış görüşme tekniği ile açık uçlu sorular hazırlanmış, amaçlı örneklem doğrultusunda kişilerle görüşülmüş ve bulgulara ulaşılmıştır. Gözlem ve görüşmeler sonucunda Ildırı ve Alaçatı'yı karşılaştırma kriterleri belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre; destinasyon gelişim aşamalarına göre Ildırı gelişme aşamasındadır fakat sağlamlaşma aşamasına geçememiştir. Alaçatı ise gelişme aşamasını kısa sürede geçmiş ve bugün sağlamlaşma aşamasına gelmiştir. Turizmin gelişmesi üzerinde rol oynayan faktörlere göre Ildırı'da sınırlayıcı ve engelleyici, Alaçatı'da ise doğal, kültürel ve hizmet çekiciliklerin yüksek potansiyeli nedeniyle kolaylaştırıcı faktörler rol oynamıştır. Turizmin mekânsal yayılımı Ildırı'da sit kararları nedeniyle engellenirken, Alaçatı'da arazilerin imara açılmasıyla yeni konutlar yapılmış ve tesis alanları bu yayılmayı kolaylaştırmıştır. Turizmin doğal çevreyi kullanımında her iki yerleşmede de doğal bitki örtüsü tahribe uğramıştır. Turizm yerel toplum üzerinde; hem Ildırı'da hem Alaçatı'da kadın nüfusun istihdamı üzerinde olumlu etkiler gösterirken, Ildırı'da turistlerle olan mekânsal kopukluğun tersine Alaçatı'da ortak sosyal mekan kullanımı ve nüfusun heterojenliği göze çarpmaktadır. Turizm yerel ekonomi üzerinde; Ildırı'da tarım ve balıkçılık gibi faaliyetleri desteklemekte, Alaçatı'da ise tüm ekonomik faaliyetler üzerinde etki göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the master's thesis is to compare the tourism sector that has developed at different rates in two different towns of Cesme District, namely Ildiri and Alacati, both of which had been rural settlements in the past, in terms of the factors that contributed to the difference and the resulting effects. Within the scope of the study, chronological method was employed in addition to qualitative research method. Observations, field studies and interviews were carried out in the study area. Open-ended questions were prepared in line with structured interview technique and findings were obtained by interviewing people selected on purposeful sampling basis. The criteria to be used in comparing Ildiri and Alacati were determined in consequence of the observations and interviews. It was determined according to the obtained findings that, in terms of destination development phases, Ildiri is within the development stage and could not pass to the consolidation phase yet. Alacati, on the other hand, has passed through the development phase rapidly and reached the consolidation phase. In respect to the factors acting on the development of tourism, while the factors available for Ildiri have been mostly restrictive and hampering, in Alacati mostly facilitating factors have been predominant due to the high potential of natural, cultural and service-related attractions. While the spatial growth of tourism in Ildiri is mostly restricted due to protected archeological or natural areas, with the lands zoned for construction in Alacati new dwellings were built and spatial growth was facilitated by means of touristic facilities. In terms of the usage of the natural environment, tourism has damaged the natural flora of both towns. As for the effect on the local population, tourism impacts the female employment rates positively both in Ildiri and Alacati. On the other hand, contrary to the spatial disconnection between the tourists and the locals of Ildiri, in Alacati areas used jointly by the locals and the tourists and the heterogeneity of the population draw attention. Concerning the effects of tourism on the local economy, while it mostly supports activities such as agriculture and fishing in Ildiri, it has a significant effect on all economic activities in Alacati.