İbrâhîm Abdulkâdir el-Mâzinî'nin Sundûku'd-Dunyâ adlı eserindeki hikâyelerin teknik ve tematik açıdan incelenmesi
A thematic and technical review of 'Sunduku'd Dunya' stories of Ibrahi̇m Abdulkadi̇r el-Mâzi̇nî
- Tez No: 428112
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURULLAH YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arap Edebiyatı, Çağdaş Arap Hikâyeciliği, Mısır, Mâzinî, Saf Adam, Şehir Çocuğu, Arabic Literature, Contemporary Arabic Storytelling, Egypt, Mâzinî, Genuine Man, City Child
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Mâzinî, toplam sekiz hikâyeyi kapsayan bu eserinde, insanlar arasındaki ilişkileri siyasî, sosyal özellikle felsefî bir bakış açısıyla incelemiş; yeri geldiğinde geniş ve kapsamlı kişisel ve psikolojik tahlillere yer vermiştir. Bazı örnek tiplemelerle hayata dair kendi bakış açısını okuyucuya sunmaya çalışmış ve aslında ana tiplemeleri kendi yaşam tarzının merkezine oturtmuştur. Nitekim Aldatılmış Çocukluk, Nasıl İfrit Oldum, Saf Adam, Şehir Çocuğu, Bir Gazetecinin Betimleyici Görüntüsü adlı hikâyeleri incelendiğinde esasen hikâyedeki ana kahraman yazarın bizzat kendisidir. Öte yandan Havva'nın Notlarından Alıntılar, Babalık Duygusu, Ahiret Düşü adlı hikâyelerde ise yazar, Âdem İle Havva'nın bilinen hikâyesi çerçevesinde yaratılış olayını hem Kur'an'daki öğretiler hem de Batı tarzı felsefe anlayışı doğrultusunda sorgulayıcı bir dille irdelemeye çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
In his work consisted of eight stories, Mâzinî reviewed the relations of human being with a social, political and especially philosophical perspective and also gave in depth personal and psychological analysis. With some archetypes, he attempted to give his own perspective of life to his readers and in fact, he put the archetypes in the centre of his life style. Just as his stories Inveighled Childhood, How I Fly into a Passion, Genuine Man, City Child, A Portray of a Journaist dealt with, we can easily see the writer as the main character. On the other hand, Quotations from Eve's Notes, Fatherhood Feeling and The Dream of Eternity are about genesis of Eve and Adam. In these stories, the writer attempted to review the genesis critically using the tenets of Quran and Western philosophy.