Kadına yönelik şiddet ve ataerkillik
Patriarchy and wi̇olence agai̇nst women
- Tez No: 428117
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kadın, şiddet, ataerkillik, Women, violence, patriarchy
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Kadına yönelik şiddet eylemleri önemli ölçüde tarihsel ve kültürel kaynaklardan beslenmektedir. Şiddet üzerine yapılan hemen tüm çalışmalarda kültürel değerlerin etkilerinden bahsedilmektedir. Bu çalışma kadına yönelik şiddetin özellikle ataerkil kültür yapısı içerisinde yer alış biçimi üzerine şekillenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde kadının tarihi toplumsal dönüşümler, hak ve özgürlükler bağlamında ele alınmıştır. Ayrıca şiddet ve kadına yönelik şiddet tüm yönleri ile açıklanarak bu alanda yapılmış çalışmalardan da faydalanılmıştır. Çalışmada özellikle ataerkil iktidar ilişkilerinin şiddet üzerinde etkisini ortaya koymak adına tarihsel ve kültürel süreçler önemsenmiştir. Ataerkil sistem, erkeği kadından daha üstün bir konumda tanımlamaktadır. Tarihsel süreç kadın erkek ilişkileri bağlamında ele alındığında kadının sosyal yaşamın dışına itilerek ekonomik ve sosyal yaşamdan dışlandığı gerçeği ile karşılaşılmaktadır. Kadının toplumsal yaşamda pasifleştirilmesi kültürel ve dini değerler aracılığı ile desteklenmektedir. Kadın zaman içerisinde ikincil konumuna alışarak adeta bu sürecin koruyucusu ve taşıyıcısı olmaktadır. Ancak tarihsel ve toplumsal dönüşümler kadının sosyal yaşam içerisindeki konumunu değiştirmektedir. Batıda modernleşme çabaları ve kadın hareketlerinin örgütlü bir biçimde ilerlemesi, kadınların belli hakları elde etmelerini sağlamıştır. Batıdaki gelişmeler kısa sürede modernleşme çabaları içerisinde bulunan devletlere de yansımıştır. Çağdaşlaşma süreci öncelikle kadının toplumsal yapının her alanında kadın erkek eşitliğinin sağlanması ile tanımlanmaktadır. Bu anlamda kadın haklarını gelişimi üzerine hareketler Türkiye'de de dikkate değer konulardan biri olmuştur. Kadınların cumhuriyet rejimi ile birlikte yurttaş kimliğine bürünmeleri eşitlik adına önemli aşama aldıklarını göstermektedir. Kadın haklarının gelişimi, 1980'li yıllara kadar daha çok siyasal ve ekonomik yapı üzerinden gelişmiş olmasına rağmen sonraki on yıllarda kadına yönelik şiddeti önleme ve kadınların korunması üzerine şekillenmiştir. Çalışmanın ikinci kısmı ise uygulama bölümünü içermektedir. Erzurum'da şiddet eylemlerine maruz kalan 10 kadın ile yüz yüze görüşmeler yapılarak verilere ulaşılmıştır. Görüşmeler ile kadınların kendi deneyim ve düşüncelerinden yola çıkarak, kadına yönelik şiddetin sebepleri, sonuçları ve ataerkil aile yapısının şiddet eylemlerine etkisi irdelenmeye çalışılmıştır. Toplumumuzda tüm aile yapılarında şiddetin görülmesi ve özellikle eril şiddetin yaşanması konunun ataerkillik ile ele alınmasını gerekli hale getirmiştir. Çocuğu yetiştiren kadın daha sonra şiddetin hem faili hem de mağduru olmaktadır. Bu çalışmayla amacımız, ataerkilliğin kadına şiddetti sürekli hale getirmesi ile ortaya çıkan sorunu, kültürün diğer formasyonları ile beraber sosyolojik perspektifte analiz etmektir. Çalışma şiddet eylemleri üzerine uygulamalar gerçekleştirerek mevcut durumun toplumdaki karşılığının aile ve toplum arasında yıpranan kadına ve onun sorunlarına derin analizler yapmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Violence against women is feed by historical and cultural resources considerably. All studies on the violence is mentioned effects of cultural values. This study of violence against vomen, especially in patriarchal culture has been shaped over the place esed to form the structure. İn the first part of the study women in the history of social transformation is discussed in the context of rights and freedoms. İt was also considered important to reveal the name of the historical and culturel impact on violence against women. Patriarchal system is described that male is a higher position than women. When historical context of gender relations deals in the fact that women excluded from pushing out of the economic and social life is encountered. The passivation of women in social life is supported through the cultural and relihious values. Accustomed to a secondary position in time, women, is protective and carrier of this process but historical and social transformations are changing the pozition of women in social life. İn the west, particularly with the French Revolition and endustrial development in the light began to defend women's rights. West on against manner modernization efforts and progress of the women's move has enabled them to obtain certain rights of women. Western development in a short period of modernization process in all areas women's social structure is identified by ensuring equality man and women. İn sense it has been the subject worth considering acting on the development of women's right in Turkey. Regime of women with republic, they are clad in the national identity and it show that they have achieved great development in the name of equality. Until the 1980s, altough development of women's right iproved over more poltical and economic structure in the next decade of preventing violence against women and formed on the protection of women. The second part of the study involves the aplication section. Ten women exposed to violence in Erzurum has been reahed to data through interviews with women about their experiences and ideas, the causes at violence against women, its impact on the results and to study the impact at the patriarchal family structure is being investigated by the deed o violence. Our society the occurrence of violence all in the family structure and particularly the experienced of male violence made necessary the topics the deal with patriarchy. Woman, children educated, the wictim is later both perpetrators and victims of violence. Our goal with this study the problems revealed by the violence to continuous patriarchy is to analyze with other formations of culture sociological perspective. This study is intended making analysis by performing applications the current situation of the provision in the community between family and society women's wear out and its problems.