Çağdaş Rus dilinde sayıları içeren deyimler (Türk öğrencisinin bakış açısıyla)
Idioms, containing the numbers in contemporary Russian language (From the point of view of the Turkish student)
- Tez No: 428116
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Deyim, Sayı, Deyimbilim, Sınıflandırma, Idiom, Number, Phraseology, Classification
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Dil, duygu ve düşüncelerimizi aktarmamızı sağlayan, kültürlerarası iletişim kurmamıza yardımcı olan, toplumun yapı taşıdır. Dil ait olduğu toplumun zenginliğidir ve hayatımızda büyük bir rol oynamaktadır. Deyimler ise milletin zenginliğini temsil etmektedir. Bu ifadeler tek bir kişinin değil, bütün toplumun ruhunu, dünya görüşünü, düşünce tarzını yansıtmaktadır. Deyimler, bize ait olduğu toplumun dili, dini ve kültürü hakkında bilgi vermektedir. Anadili Türkçe olup, Rusça öğrenen öğrencilerin o toplumun dilini ve kültürünü daha iyi öğrenebilmeleri için deyimleri çok iyi kavramaları gerektiği düşüncesindeyiz. Bu düşünceyle yola çıkarak, çalışmamızda Rus dilinde deyim gruplarının yalnızca küçük bir bölümünü oluşturan sayı içeren deyimleri inceledik. Çalışmamızda karşılaştırma (сопоставление), analiz (анализ), betimleme (описание) ve sınıflandırma (классификация)" yöntemleri kullanılarak, Rusça sayı içeren deyimler tespit edilmiştir. Bu deyimleri anlambilim (semantik) açısından analiz ettik ve belli çerçeveler doğrultusunda deyimleri kendi arasında sınıflandırdık. Yaptığımız bu çalışmanın Rusça öğrenen Türk öğrencilere Rusça sayı içeren deyimleri doğru yerde, doğru şekilde kullanmalarına ve ifade etmelerine yardımcı olacağı düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
The language , which allows us to present our thoughts and feelings, helps us to establish intercultural communication, is the cornerstone of society. The language is the wealth of the society to which they belong and plays a huge role in our life. Idioms represent the wealth of the nation. These expressions reflect spirit, view of the world, way of the thinking of all the society not only a person's. Idioms give us information about the religion, culture and language of the society, which they belong. We believe that the students whose native language is Turkish,learn Russian ,should comprehend idioms very well in order to learn the language and the culture of the Russian society. Based on this idea, in our study we examined idioms, containing the numbers, which make up a small part of idiom groups in Russian language. In our study, Russian idioms, containing the numbers, have been identified, using the comparison, analysis, description and classification methods. We analyzed these idioms in terms of semantics and in accordance with certain frames classified idioms.We believe, that this study will help Turkish students who learn Russian for using and expressing the Russian idioms,containing numbers correctly and in the right place.