Şehir kimlik bileşenlerinin belirlenmesine yönelik Iğdır ilinde bir araştırma
A research for the identification of Iğdır province in the city identi̇ty components
  1. Tez No: 428170
  2. Yazar: MELİKE ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL ERCİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kimlik Bileşenleri, Şehir İmajı, Şehir Markalaşması
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Kent markalaşması, bir kentin marka olarak konumlandırılması ve hedeflerin bir vizyon haline getirilmesi gibi bir takım faaliyetleri içermektedir. Kent imajı ise kentle ilgili insanların zihinlerinde oluşan algı olarak ifade edilmektedir. Markalaşma yolunda ilerleyecek olan şehirlerin öncelikle şehir kimliklerini belirlemeleri gerekmektedir. Devamında ise belirlenen şehir kimlik bileşenleri farklılaştırılarak yerel, ulusal ve uluslararası pazarda tanıtılmalı,farkındalık yaratılmalı ve yaratılan ilgi fiili talebe dönüştürülmelidir. Bu tez çalışmasında Iğdır ilinin şehir kimlik bileşenleri ve Iğdır halkının şehir kimlik bileşenlerine yönelik algıları belirlenmeye çalışılmıştır. Şehir kimlik bileşenlerine yönelik algıları araştırılarak Iğdır ilini markalaştırabilecek unsurların belirlenmesi amaçlanmıştır. Amaçlar doğrultusunda Iğdır halkına uygulanan ölçeklerden elde edilen veri setlerine SPSS 22.0 programında t-testi, ANOVA, Korelasyon analizleri yapılmıştır. Analizler sonucunda Iğdır halkının şehir kimlik bileşenlerine yönelik algıları ile demografik özellikleri arasındaki ilişkiler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
City branding involves a set of activities like positioning a city as a brand and transforming the target into a vision. The image of the city is referred to as the perception that occurs in people's minds about the city. Cities which proceed in branding need to determine their identity at first. Afterwards, local, national and international markets should be promotedby differentiating determined city identity components, awareness must be created and generated interest must be converted to actual demand. In this study,the city identity components of Igdır and the perception of the public towards the identity city components were determined. Being investigated the perception towards the identity components; it was aimed to determine the elements that can brand Igdır. In accordance with purposes, T-Test in the SPSS 22.0 program, ANOVA and correlation analysis were applied to the data sets which were obtained from the applied scales. As a result of the analysis, the relationship between the public perception in Igdır towards the city identity components and demographic characteristics has been identified. Key/words: Identity Components, City image, City Branding