Erzurum yerel ve yaygın basın kuruluşlarında çalışan kadın gazeteciler üzerine bir alan araştırması
A field study upon the female journalists in local and mainstream press institutions in Erzurum
  1. Tez No: 428203
  2. Yazar: İKRAM ALPSOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BESİM YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın Gazeteciler, Erzurum Basını, Yerel Gazeteci, Kadın Yerel Gazeteciler, Female Journalists, Press in Erzurum, Local Journalist, Female Local Journalists
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Türk basınında sayıları son yıllarda artmaya başlayan kadınlar mesleklerini özveriyle yapmaya çalışırken birçok zorlukla karşılaşmaktadırlar. Medyada görev yapan kadın gazeteciler iş hayatlarında karşılaştıkları sorunların yanı sıra özel yaşamlarında da anne, eş, ev hanımı olarak yaşadıkları güçlüklere çözüm üretmektedirler. Araştırma iki bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde iş yaşamı, toplumun kadına yönelik bakış açısı, kadınların iş yaşamında karşılaştıkları sorunlar, geçmişten bugüne medyada görev yapan kadınlarla ilgili tanımlamalar üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde ise Erzurum basın tarihi hakkında detaylı bilgi verilirken yerel ve yaygın basın kuruluşlarında çalışan kadınlar ile ilgili istatistiki verilere yer verilmiştir. Kadınların çalışma ortamları hakkında bilgilerin yer verildiği araştırmada kadın gazetecilerin yaptıkları işte karşılaştıkları problemlere çözüm üretme davranışları yanında toplumsal, kültürel, ekonomik vb. özellikleri ile tanımlamaya çalışılmıştır. Bugüne kadar yapılan çalışmalardan yararlanılarak yapılan bu araştırma, yerel ve yaygın medya organlarında bölge müdürü, editör ve muhabir olarak görev yapan dokuz kadın gazeteci ile yapılan mülakatlara dayanmaktadır. Kadın gazetecilerin yöneltilen 18 soruyu cevaplandırırken tecrübelerini objektif olarak aktarmaları ve herhangi bir kaygı hissetmemeleri için araştırmada isimlerine yer verilmemiştir. Çalışmada elde edilen veriler kadın gazetecilerin muhabirliğe özgü sorunların yanında sektörde kadın olmalarından kaynaklanan bir takım problemler yaşadığını ortaya koymaktadır. Diğer yandan kadın gazetecilerin tamamına yakınının muhabir olması kadınların halen daha üst düzey görevlerde kendilerine fazla yer bulamadığını göstermiştir. Ayrıca kadın gazeteciler yönetici konumuna ulaşmada önlerinde ciddi bir engelin bulunmadığını düşünmekle birlikte iş yerlerindeki yöneticilerin gereken desteği vermediklerini dile getirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
In recent years, women whose number is increasing gradually in Turkish media have been facing with many difficulties while running their jobs enthusiastically. In addition to these difficulties, female journalists working in the field of media produces solutions in their private lives, in which they live as a mother, wife and housewife. The study consists of two sections. In section 1, it is studied upon the definitions of topics such as the social point of view towards women, the difficulties that women face in business life and the women journalists that have worked from past to the date. In section 2, the statistical data is given about the female journalists working in local and mainstream press institutions with a detailed information about the press history of the province, Erzurum. In the study that involves detailed information about the work environments of women, it is tried to define social, cultural and economic features beside the attitudes that female journalists developed in finding solutions for the difficulties that they face in their business lives. The study that is made by utilizing from the researches that have been made till now is based upon the interviews that were made 9 female journalists working as district manager, editor and interviewer in local and mainstream press institutions. Their names are not included in the study in order to transfer their experiences in an objective way and not to feel anxious while giving responds to the questions. The data gathered in the study reveals that female journalist faces some difficulties due to the fact that they are women beside the difficulties that are unique to the reporting. On the other hand, the fact that almost all the female journalist work as reporter reveals the situation that they cannot find any suitable position in high levels in their occupational field. Furthermore, female journalists state that there is no shortcoming in their assigning to higher positions and they are not supported by their managers about this issue.