Batı Şeria'daki güvenlik duvarının (Ayırma duvarı) Filistin halkı üzerine sosyal etkisi
The social impact of security wall (Apartheid wall) to the Palestinians i̇n west bank
- Tez No: 428224
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ALİ TEKİNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Filistin, İsrail, İşgal, Duvar, Güvenlik, Palestine, Israel, Occupation, Wall, Security
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
İsrail, Filistinlilerin uluslararası hukuk tarafından koruma altına alınan haklarına aldırış etmeden, işgal altındaki Filistin toprakları üstünde duvar inşa etmiştir. Bu nedenle İsrail işgalini ve yerleşim hareketini güçlendirmek adına inşa etmekte olduğu duvarla yasadışı yeni bir emrivaki yaratarak işgal altındaki Filistin halkını ve topraklarını mücadele süresince en kritik durumlardan birisiyle karşı karşıya bırakmıştır. İsrail'in iddiasına göre duvarı inşa etmekteki amaç Filistinli militanların İsrail şehirlerinde gerçekleştirebilecekleri askeri saldırıları engellemektir. Ancak veriler, İsrail'in bölgeye has ve uluslararası şartlardan faydalanarak eski planlarını gerçekleştirdiğini göstermiştir. Zira inşaatı 2002 yılında başlatılan ve girinti çıkıntılarıyla Filistin topraklarında farklı derinliklere ulaşan ayrım duvarı, Filistinlilerin tüm yaşam alanlarında, özellikle siyasi kalkınmaları üzerinde, büyük riskler oluşturmuştur. İsrail, duvarın ilk aşamasını inşa etmeye başladığı andan itibaren bunun İsrail'in Filistin toprakları ve doğal kaynakları üzerindeki emelleriyle ilgili olduğu ortaya çıkmıştır. Bir İsrail projesi olan ayrım duvarının Filistinliler üzerinde yarattığı olumsuz etkiler çeşitlilik göstermiş; ekonomik, sosyal ve siyasi alanlarda farklı boyutlarda ortaya çıkmıştır. Duvarın inşası şehirleri, köyleri ve bölgeleri bir birinden ayırmaktadır. Bunun sonucunda da Filistinli insan topluluklarını bir birinden kopuk ve iletişimi zor olan kantonlara çevirmiştir. Sözü edilen bu politika özellikle Kudüs şehrinde uygulanmaktadır. Zira İsrail, Kudüs şehrini Arap çevresinden ayırarak insanlara şehirden göç etmeleri için baskı oluşturmuştur. Duvarın inşasında güdülen ve İsrail tarafından ilan edilen amaç güvenlikti. Ancak gerçekte İsrail, duvarı inşa etmekle yaşanabilir ve gelişebilir bir Filistin devletinin önünü kesme, Arap-Yahudi nüfus dağılımını etkileyerek su, yerleşim, mülteciler ve Kudüs gibi nihai sorunları istediği istikamette yürüterek stratejik amaçlarını gerçekleştirmeye çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
The construction of the Separation Wall being built by Israel in the occupied Palestinian territory gravely violates the rights of Palestinian people, in the areas affected, which are guaranteed by the International Laws; whereas the occupied Palestinian territories is facing one of the most dangerous practices for the Israeli occupying power and its attempts to annex Palestinian land to Israel. By the Separation Wall Israel imposes illegitimate practices to perpetuate the occupation and settlement in the West Bank, and according to Israel's claim that the purpose behind building the separation wall is for security reasons, and that it protects civilians from Palestinian terrorism such as suicide bombing suicide attacks which increased significantly during the second Intifada, nonetheless existing facts indicate that Israel took advantage of the international and domestic conditions for the implementation of old schemes It has. While the Separation Wall's route, which Israel has begun its implementation in 2002, runs deeply through different areas in the West bank and takes a curvy form, reflecting significant risks to different aspects of the Palestinians' life and preventing any possibility of economic and political development for Palestinians. From the time when Israel has started building the first phase of the Separation Wall, it seemed clear that its construction is connected to the Israeli goals and ambitions related to land and natural resources of the Palestinian people. Further, there were several negative effects and reflections, that affected the Palestinian population and lands as a result of this Israeli project(the construction of the Separation Wall), and which are varied between social, political, economic effects and other effects. The construction of the Separation Wall will isolate the Palestinian villages and towns from each other, and turn Palestinian communities into the pockets and cantons where the territorial contiguity would be difficult between them. And this political strategy clearly reflected in the city of Jerusalem, where Israel works to isolate Jerusalem from its Arab surroundings and the pressure on the Arab population to migrate them. It's noteworthy that the declared aim by Israel behind building the separation wall is for security reasons, however, in fact Israel seeks to achieve its strategic goals, which is mainly to prevent the establishment of a Palestinian viable state, as well as to impact on the population distribution between Arabs and Jews and to resolute of final status issues of borders, water, settlements, Refugees and Jerusalem.