Çokkültürlü toplumlarda güvenlik: Sudan örneği
Security in multicultural societies: The case of Sudan
  1. Tez No: 428226
  2. Yazar: TİRAB ABBKAR TİRAB
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORÇUN İMGA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenlik, Çokkültürlülük, Sudan Cumhuriyeti, Darfur Bölgesi, Güney Sudan Bölgesi, Security, Multiculturalism, Republic of Sudan, Darfur Region, South Sudan Region
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 314
Özet
Bu çalışmada hem bireyler hem toplumlar için temel ihtiyaçlardan biri olan güvenlik ile günümüzdeki gelişmelerin en belirgin sonuçlarından birisi olan çokkültürlülük olgusunun arasındaki etkileşim ele alınarak irdelenmiştir. Çalışmada güdülen temel amaç; çokkültürlülüğün bir güvenlik sorunu olup olmadığını tartışarak çokkültürlü toplumlarda güvenliğin nasıl sağlanacağı hususunda katkıda bulunmaktır. Çalışmanın iddiası; çokkültürlülüğün tek başına bir güvenlik sorunu olmadığıdır. Zira çalışmanın sonunda, farklı amaçları elde etmek için hiçbir siyasi veya ideolojik müdahale olmadan çokkültürlülüğün tek başına herhangi bir sorun teşkil etmediği sonucuna varılmıştır. Çokkültürlü toplumlarda güvenliğin sağlanmasının püf noktasının demokrasi, eşitlik, adalet, eşit vatandaşlık ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin üzerinde bir sistemin oluşturulmasının olduğu da çalışmanın sonunda varılan bir diğer sonuçtur. Çalışmada Afrika'nin en önemli ülkelerinden birisi olan Sudan Cumhuriyeti'ni örnek olarak seçilmiştir. Sudan'ı örnek olarak seçilmesimesinin arkasındaki faktörlerden biri, ülkenin çokkültürlülükten dolayı bağımsızlıktan biri günümüze kadar devam eden ve dünya çapında tanınan etnik savaşlara ev sahipliği yapmasıdır. Ayrıca bu savaşlarda binlerce insanın yaşamını yitirmesi ile yazarın söz konusu savaşlara şahit olması gibi hususlar da Sudan'ı bir örnek ülke olarak seçilmesinde büyük etkisi olmuştur. Çalışmanın yapması için gerekli izinlerin alınmasında yaşanabilecek aksaklıklar, ülkede insanların anket dışındaki yöntemlerle yapılan çalışmalara yaklaşmamaları ve ülkenin bazı akademisyenlerinin tavsiyeleri gibi faktörleri göz önünde bulundurarak çalışmanın yönetimi anket olarak belirlenmiştir. Anketin ülkenin toplumsal yapısını tamamını kapsaması için Niyla Alobayed, Shendi ve başkent Hartum olmak üzere Sudan'ın dört farklı ilinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonunda varılan en önemli sonuçlardan biri ülkede yaşanan etnik çatışmaların halkın isteği değil farklı aktörlerin devreye girmesi ile birlikte oluşmaktadır. Nitekim ankete katılan 880 kişinin %94,7'ü başka mezhepten olan insanlarla yaşayabileceğini ifade ederken, %93, 1'i farklı ırk veya renkten insanlarla yaşamakta sorun görmediği ifade edilmektedir. Çoğunu da ülkenin sahip olduğu çokkültürlü yapı bir sorun olarak değil bir zenginlik olarak değerlendirilmektedir. Çalışmanın kurgusunda tutarsızlığın önlenmesi için ilk bölümünde çokkültürlülük olgusu, ikinci bölümünde güvenlik olgusu, üçüncü bölümünde çokkültürlülük ve güvenliğin arasındaki etkileşim, dördüncü bölümünde ise örnek olarak Sudan Cumhuriyeti ele alınmıştır. Çalışmanın son bölümü olan beşinci bölümde çokkültürlülüğe karşı toplumun tutumunu ölçmek için Sudan Cumhuriyeti'nin dört farklı ilinde yapılan anket çalışmasından elde edilen sonuçlar ve bulgular analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relation between multiculturalism, which is one of the main clear improvements, and security for both individuals and societies is worked through. The main goal of the study is, to discuss whether multiculturalism is a society problem or not, and to contribute out how security should be rendered in multicultural societies. The main claim of the study is multiculturalism is not a security problem on its own. This is because, at the end of the thesis, it is found out that without any political or ideological intervention in order to obtain different goals, multiculturalism does not present any problem. It is also reached at the end of the study that, the key to render security in multicultural societies is to make out a system covering democracy, equality, justice, equivalent citizenship and the rule of law. In order to prevent incoherence of the fiction of the study, in the first section multiculturalism fact, in the second part security fact, in the third section section the interaction of security and the multiculturalism, in the fourth part republic of Sudan is examined as a case study. In the fifth and the last section of the thesis, the results and findings of our inquiry, which was realized in 4 different cities of Republic of Sudan was analysed.