Emniyet teşkilatı personelinin iş ve yaşam tatmini ile tükenmişlik düzeylerinin araştırılması
A research the job and life satisfaction with burnout levels of police department personnel
- Tez No: 428232
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE ÇOLPAN KAVUNCU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Emniyet Teşkilatı, İş Tatmini, Yaşam Tatmini, Tükenmişlik, Duygusal Tükenmişlik, Duyarsızlaşma, Kişisel Başarı, Police Department, Job Satisfaction, Life Satisfaction, Burnout, Emotional Exhaustion, Depersonalization, Personal Accomplishment
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Bu çalışmanın amacı, Emniyet Genel Müdürlüğü Merkez Teşkilatı ile Ankara İl Emniyet Müdürlüğü personelinin iş ve yaşam tatmini ile tükenmişlik düzeylerini bazı değişkenler açısından inceleyerek araştırmaktır. Çalışmada veri elde etmek için anket yönteminden yararlanılmıştır. Araştırmanın evrenini Emniyet Genel Müdürlüğü Merkez Teşkilatı ile Ankara İl Emniyet Müdürlüğü personeli, örneklemini ise Emniyet Genel Müdürlüğü Merkez Teşkilatındaki 30 birim ile Ankara İl Emniyet Müdürlüğünde 12 Şube Müdürlüğü, 8 İlçe Emniyet Müdürlüğü ve 20 Polis Merkezi Amirliğinde görev yapan personel oluşturmuştur. Emniyet Genel Müdürlüğü Merkez Teşkilatında 1426 ve Ankara İl Emniyet Müdürlüğünde 1166 olmak üzere toplamda 2592 personelin anket formları değerlendirmiştir. Anket formunun ilk bölümünde; yaş, cinsiyet, medeni durum gibi demografik özellikleri belirlemeye yönelik sorular yer almaktadır. İkinci bölümde ise Minnesota İş Tatmin Ölçeğinin kısa formu, Diener vd. tarafından geliştirilen Yaşam Tatmin Ölçeği ve Maslach Tükenmişlik Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS programından yararlanılarak t-testi, tek yönlü varyans analizi (One-Way Anova) ve Duncan testi kullanılmıştır. Emniyet Genel Müdürlüğü Merkez Teşkilatında çalışan personelin iş tatmini ve yaşam tatmini düzeylerinin Ankara İl Emniyet Müdürlüğünde çalışan personele göre daha yüksek olduğu, tükenmişlik, duygusal tükenmişlik ve duyarsızlaşma düzeylerinin ise daha düşük olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is conduct a research on the job and life satisfaction with burnout levels of Police Department Personnel from the point of view of certain variables working at the Police Department, Central General Directorate along with Ankara District Directorate. A survey, as a method, has been conducted to carry out the research to collect data. The universe of the study covers the Police Department Central General Directorate along with Ankara District Directorate, whereas the sample group is comprised of the personnel working at 30 departments in the Police Department, Central General Directorate and 12 branch offices in Ankara District Directorate, 8 local Police Directorate (Burroughs), and 20 Police Headquarters. The questionnaire responses of 1426 police officers working at the Police Department, Central General Directorate and 1166 officers serving at Ankara District Directorate have been evaluated, making up 2592 in total. In the first chapter of the survey, the demographic questions as to the age, gender, marital status, etc have been tried to be responded. In the second chapter, a short version of Minnesota Job Satisfaction Scale, Life Satisfaction Scale developed by Diener et al, and Maslach Burnout Inventory Emotional Exhaustion Scale have been implemented. In analysing the data, t-test, One-Way Anova SPSS Test, and the Duncan Test have been applied. It has been found out that the job satisfaction and life satisfaction levels of the personnel working at the Police Department, Central General Directorate are higher compared to the ones working at the Ankara District Directorate, whereas the levels of burnout, emotional exhaustion and depersonalization have been all found out to be lower.