Bilgi teknolojisi yeteneğinin lojistik yeteneğe ve işletme performansına etkileri
The impacts of information technology capability and firm performance
- Tez No: 428248
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ EKBER AKGÜN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilgi Teknolojileri (IT), Bilgi Teknolojisi Yeteneği, Lojistik, Lojistik Yeteneği, İşletme Performansı, IT Capability, Logistics Capability, Logistics Performance, Firm Performance, Organizational Culture
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Lojistik yeteneklerin, rekabet avantajı sağlamak için kritik bir öneme sahip olduğu çeşitli çalışmalarca ispat edilmiştir. Bununla beraber dahili olarak lojistik süreçlerindeki akış, entegrasyon ve iletişim yeterliği eksikliği, başarılı bir lojistik yönetimi için engel teşkil etmektedir. Kaynak temelli yaklaşıma (RBV) dayalı olan bu çalışmada, lojistik performansına ve dolayısıyla da işletme performansına bir açıklama getirmek üzere lojistik yeteneği ile bilgi teknolojileri (IT) yeteneği ve örgüt kültürü arasındaki ilişki araştırılmıştır. PLS (Partial Least Squares - Kısmi En Küçük Kareler) yöntemi yardımıyla, Türkiye'de faaliyet gösteren uluslararası 80 lojistik işletmesini deneysel olarak inceleyerek, (1) örgüt kültürünün lojistik yetenekler üzerinde bir etkisi olduğunu, (2) lojistik yeteneğin işletmelerin lojistik performansı üzerinde pozitif bir etkisi olduğunu, (3) bilgi teknolojisi yeteneğinin lojistik performans üzerinde doğrudan ve pozitif bir etkisinin olduğunu, (4) işletmelerin lojistik yeteneğinin, performanslarını da etkilediğini ve (5) işletmelerin lojistik performansın, işletme performansı üzerinde bir etkisi olduğunu tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, bir lojistik yeteneği oluşturabilmek için örgütsel kültürü temel almak gerekmektedir. Yine de lojistik performans, işletme performansı üzerinde doğrudan etki eden bilgi teknolojisi yeteneğinin ve lojistik yeteneğinin eş zamanlı etkisine bağlıdır. Bu bağlamda, bu çalışmanın sonuçları lojistik literatürüne teorik bir katkı yapmanın yanı sıra uygulamada lojistik sektörüne de katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Logistics capabilities have attracted much attention as the critical source for competitive advantage. However the lack of internal ability to streamline, integrate and communicate the logistics processes constitutes a barrier for successful logistics management. This research based on the resource based view (RBV) aims to relate IT capability and organizational culture concurrently with the logistics capability in order to achieve logistics performance and eventually firm performance. By empirically analyzing 80 international logistics firms located in Turkey, via the PLS (Partial Least Squares) method, we found that; (1) organizational culture influences logistics capability, (2) logistics capability has a positive effect on firms' logistics performance, (3) IT capability has a direct positive effect on the logistics performance, (4) firms' logistics capability affects its performance and (5) firms' logistics performance affects its performance. Findings conclude that building logistics capability is based on the organizational culture. Yet the achievement of logistics performance is dependent on the simultaneous effects of IT capability and logistics capability through direct effects which in turn enhance firm performance. In this regard results of this studycontribute theoretically to logistics literature as well as practically to the logistics industry.