Personel yönetiminden insan kaynakları yönetimine geçiş: 'Mersin Belediyesi örneği'
Shift from personnel management to human resource management: 'Mersin Municipality case'
  1. Tez No: 428251
  2. Yazar: UFUK ÖKE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MURAT KÖYLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Personel Yönetimi, İnsan Kaynakları Yönetimi, Mersin Belediyesi
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu çalışmanın amacı; kamu personel yönetiminden, insan kaynakları yönetimine geçişte yaşanan değişikler ve bu değişikliklerin çalışanlar üzerinde yaratmış olduğu etkiyi belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda Mersin Belediyesi çalışanlarına uygulanmak üzere bir anket düzenlenmiş ve Mersin Belediyesinin 252 çalışanına uygulanmıştır. Anket sonuçlarının çözümlenmesi SPSS 22 paket programı kullanılarak bilgisayar ortamında gerçekleştirilmiştir. İnsan kaynakları yönetimine geçisin personel üzerindeki etkilerinin incelenmesinde frekans ve yüzde tanımlayıcı istatistikleri kullanılmıştır. Söz konusu etkilerin belediye çalışanlarının demografik özelliklerine göre farklılaşma durumu ise t-testi ve varyans analizi yöntemleri kullanılarak sınanmıştır. Araştırma sonucunda; Mersin Belediyesi'nde personel yönetiminden insan kaynaklarına geçişte yaşanan değişikliklerin çalışanlar tarafından tam anlamıyla algılanamadığı ve değişimin olumlu yönlerinin yeni yeni anlaşılmaya başlandığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the changes experinced during the transition period from the public personnel management to human resources management and the effect of these changes on the employees. In order to reach this aim, a survey has been prepared and conducted to the 252 employees of the Municipality of Mersin. The analysis of the survey has been managed with SPSS 22 package programme. Statistical frequency and determining percentage have been used in order to find out the effect of the transition period of human resources management on the employees. The differentiation of these effects in frame of the employees' demographic characteristics has been tested with t-test and variation analysis methods. In the conclusion of this study, it has been found out that employees of the Municipiality of Mersin have not perceived the changes in the transition from the personnel management to human resources and the positive sides of the changes have just begun to be perceived by the employees. KeyWords: Personel Management, Human Resources Management, Mersin