İnsan kaynakları yönetimi uygulamalarının çalışanlar tarafından algılanışı ve örgütsel bağlılıkla ilişkisine yönelik bir uygulama
Employees perception of human resources management applications and a research of its relation with organization commitment
  1. Tez No: 428250
  2. Yazar: SELMA KURUM MUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KÖKSAL HAZIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi, İnsan Kaynakları Uygulamaları, Örgütsel Bağlılık, Çalışan Bağlılığı, Kobi'lerde İnsan Kaynakları, Human Resources Management, Human Resources Applications, Organizational Commitment, Employee Commitment, Human Resources in Small and Medium-sized Companies, Organizational Behavior, Work Satisfaction, Employee Productivity
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, çalışanların insan kaynakları yönetimi uygulamaları algılamaları ile örgüte olan bağlılıkları arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır.Çalışma giriş ve sonuç kısmının dışında üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde işletmeler açısından örgütsel bağlılık kavramı incelenmiştir. İkinci bölümde; insan kaynakları yönetimi uygulamaları ve insan kaynakları yönetimi uygulamalarının örgütsel bağlılık ile ilişkisi incelenmiştir.Üçüncü bölümde ise insan kaynakları yönetimi uygulamalarının çalışanlar tarafından algılanışı ve örgütsel bağlılıkla ilişkisine yönelik araştırmaya yer verilmiştir. Araştırma, Mersin ilinde süt işleme sektöründe faaliyet gösteren orta ölçekli bir firmada görev yapan çalışanlar üzerinde gerçekleştirilmiştir. Toplanan veriler SPSS paket programıyla analiz edilmiştir. Araştırmada kullanılan ölçeğin güvenirliliğini belirlemek için Cronbach Alpha katsayısı hesaplanmıştır. Araştırmanın yapı geçerliliğini ölçmek için faktör analizi uygulanmıştır. Verilerin istatistik analizinde frekans, yüzde, ortalama, standart sapma tanımlayıcı istatistikler kullanılmıştır. İnsan kaynakları yönetimi uygulamaları ve örgütsel bağlılık düzeyleri arasında farkın olup olmadığını belirlemek için t testi ve varyans analizi (One-Way ANOVA) testi kullanılmıştır. Çalışanların insan kaynakları yönetimi uygulamaları ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiyi test etmek için korelasyon analizi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, firmanın çalışanları tarafından algılanan insan kaynakları uygulamaları ile çalışanların örgüte olan bağlılığı arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. İnsan kaynakları uygulamaları ile çalışanların örgüte olan duygusal bağlılığı arasında da pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis work is to depict the relationship between employee commitment and perception of human resources management applications by the employees.This thesis is comprised of three sections except the introduction and the conclusion sections. In the first section, employee commitment from the standpoint of organizations is investigated. In the second section, human resources management applications and its relation to employee engagement is investigated.And in the third section, our research about“the perception of human resources management applications by the employees and its relation to employee commitment”is presented. The research was accomplished on the employees of a medium-sized dairy production company. All collected data was analyzed using SPSS. Cronbach Alpha parameter was calculated to determine the reability of the scales used in research. Factor analysis was used to quatify the construct validity of the reserch. Frequency, percentage, average, standart deviation of descriptive statistics were used in the statistical analysis of the data. T-Test and One-Way ANOVA were used to determine the difference between human resources management applications and organizational commitment levels. Correlation Analysis was used testing the relationship between organizational commitment and human resources management applications of the employees. According to the results, a positively significant correlation was found between the human resources management applications and employee commitment.There was also a positively significant correlation between the human resources management applications and emotional bonds of employees to the organization.