Sermaye, borç ve alacakları açısından Bursa esnaf-tüccarı (1800-1839)
Bursa craft and related trades workers in terms of capital, debit and credit (1800-1839)
  1. Tez No: 428373
  2. Yazar: FERHAT ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Bursa, Esnaf, Tüccar, Borç, Alacak, Mal varlığı, Bursa, Tradesman, Merchant, Debt, Due, Wealth
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 284
Özet
Bu çalışmamızda 1800-1839 tarihleri arasında yer alan Bursa şer'iye sicillerinden 37'sinin içerisinde 810 esnaf-tüccar terekesi tespit edilmiştir. Tespit edilen esnaf-tüccar terekelerinden yola çıkarak esnaf-tüccarın sermaye, borç alacak ilişkileri gün yüzüne çıkarılmaya çalışılmıştır. 1800-1839 tarihleri arasında terekeleri bulunan Bursa esnaf-tüccarının, sermaye, borç alacak ilişkileri konusu altı ana bölüm içerisinde işlenmiştir. Birinci bölümde, Osmanlı Devleti esnaf-tüccar zümresinin kısa tarihsel gelişimi, kurumsal gelişimi, kendi içerisinde yer alan hiyerarşik yapısına yer verilmiştir. İkinci bölümde Bursa kentinin iktisadi açıdan gelişim sürecine dair yapısı işlenmiştir. Bursa esnaf-tüccarına ait mal varlıklarının tespitinde önemli belge türü olan terekelerin muhteviyatı, terekelerde yer alan idari kesim ile esnaf-tüccarın servetleri açısından mukayesesi, dinsel açıdan esnaf-tüccarın ekonomik durumlarının analizleri ile esnaf-tüccarın mal varlığını oluşturan unsurlar teker teker ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise Bursa esnaf-tüccarının borç-alacak ilişkileri ile kredi kaynakları açısından vakıflar konusu irdelenmeye çalışılmıştır. Dördüncü bölümde Bursa esnaf-tüccarı açısından üretim malları ve mamülleri ile bu ürünlerin pazarlanma süreçleri üzerinde durulmuştur. Bursa esnaf-tüccarına ait üretim alanları kendi arasında tarım, sanayi, yapı inşaat ve hizmet sektörleri gibi bölümlere ayrılarak incelenmiştir. Esnaf-tüccarın pazarlama sürecinde yer alan fiziksel mekânlar ile devletin pazarlama üzerindeki etkileri üzerinde durulmuştur. Beşinci bölümde ise, Osmanlı Devletinin ticari faaliyetlerin gelişmesi için attığı adımların tarihsel seyri, Bursa'nın ticari etkinlikler açısından konumu, Bursalı esnaf-tüccar ile diğer bölge esnaf-tüccarlarının birbirleriyle olan ilişkilerini coğrafi bölgelere ayırarak karşılıklı olarak incelenmeye çalışılmıştır. Altıncı bölümde, Bursa esnaf-tüccarının sosyo kültürel hayatta kullandığı mekânlar, eşyalar, içtimai hayatta kadın, aile hayatı, miras ve esnaf-tüccarın kullandığı unvan ve sıfatlar tereke kayıtlarından yararlanılarak ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bursa esnaf-tüccarına ait bilgiler için tablo veya Şekillerde oluşturularak konunun anlaşılmasına bir nebzede olsa katkı sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, 810 tradesmen-merchants' inheritance records are identified from 37 court records of Bursa between the years 1800-1839. Considering these records, tradesmen-merchants' funds, borrowing and lending relationships are tried to be brought on light. The subject of Bursa tradesmen-merchants' funds, borrowing and lending relationships, who lived between 1800 and 1839, are treated in six main topics. In the first part, historical development, insdutional development, hierarchical structure of Ottoman State and information about Bursa province's level of development in terms of finance are being treated. In the second part, structural improvement of Bursa province is mentioned in terms of finance. The content of inheritance records which are very important documents for identifying wealth of Bursa's tradesmen-merchants, comparison of administrators and tradesmen-merchants who take part in inheritance records in terms of wealth, analysis of tradesmen-merchants' financial conditions in terms of religion and factors which form tradesmen-merchants' wealth are being treated one by one. In the third part, the subject of foundations in terms of Bursa tradesmen-merchants' borrowing and lending relationships and sources of credits are tried to semtinized. In the fourth part, production goods and marketing of these goods in terms of Bursa tradesmen-merchants are dwelled on. Bursa tradesmen-merchants' production areas are studied by sectioning as agriculture, industry, construction and service industry in itself. Physical places where take part in the marketing process of tradesmen and effects of state on marketing are dwelled on. In the fifth part, historical process of Ottoman State's steps to improve its commercial activities, location of Bursa in terms of commercial activities, relationship between Bursa tradesmen-merchants and other tradesmen of the region, are studied by sectioning into geogrophical regions. In the sixth part, places and goods which Bursa tradesmen-merchants use in socio-cultural life, women in social life, family life, inheritance and nicknames and titles which tradesmen use, are tried to be presented. Information about Bursa tradesmen-merchants are tried to be supported by tables and graphs for better understanding of the sucject