Askerî bando orkestralama tekniklerinin incelenmesi ve Frederic Chopin'in 1'inci piyano konçertosunun 1'inci bölümünün askerî bandoya transkripsiyonu
A study of military band orchestration techniques and transcription of 1st movement of Frederic Chopin's 1st piano concerto to the military band
- Tez No: 428380
 - Danışmanlar: PROF. DR. NAILA MIRZAYEVA
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Müzik, Music
 - Anahtar Kelimeler: Orkestralama, Transkripsiyon, Askerî Bando, Enstrüman Bilgisi, Orkestrasyon, Orchestrating, Transcription, Military Band, Instrument Knowledge, Orchestration
 - Yıl: 2016
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 212
Özet
Ülkemizde 21 (Yirmi bir) ilde toplam 37 (Otuz yedi) askerî bando teşkilatlanması mevcut olup söz konusu bandolar görev aldıkları bölgelerde, millî bayramlarda ve sivil halka yönelik organize edilen sanatsal etkinliklerde konser ve tören faaliyetleri icra etmektedirler. Enstrüman çeşitliliğindeki zenginliği ile müzikal teknik kapasitesindeki genişliği dikkate alındığında askerî bando orkestralarını, sadece askerî bandolara yazılmış yerli/yabancı marşlar çalmaya mahkûm etmenin pek müsrif bir yaklaşım olacağı aşikârdır. Bununla birlikte askerî bandoların, kimi zaman transkripsiyonu yapılmış senfonik eserler icra ettiği görülmekte fakat söz konusu orkestralama uygulamalarının, bünyesinde estetik çirkinlikler ve teknik hatalar barındırdığı dikkat çekmektedir. İşte bu noktada, öncelikle askerî bandoyu meydana getiren enstrümanları etraflıca tanıtmak; askerî bandoların icrası için yazılacak eserler ile yine bu bandoların icra etmesi istenecek senfonik eserlerin nasıl doğru ve güzel şekilde orkestralanabileceğine dair riayet edilmesi gereken esasları belirlemek gereği duyulmuştur. Askerî bandoların icrası için eser yazmak ya da mevcut senfonik eserlerin askerî bandoya transkripsiyonunu yapmak isteyen besteci ve aranjörlere veya transkripsiyonculara rehberlik etmeyi amaçlayan bu çalışmanın birinci bölümünde; senfoni orkestralarında, askerî bandolardan farklı olarak yer alan yaylı enstrümanlar ile askerî bandoların teşekkül ettiği enstrümanlar teknik özellikleriyle, karakteristik yapılarıyla ve orkestralamada kullanım biçimleriyle detaylı olarak tanıtılmaya, ikinci bölümünde; orkestralama ve transkripsiyon çalışmalarında izlenecek yöntemler, bütünlüklü bir yapıda sunulmaya, son bölümünde ise Frederic Chopin'in 1'inci piyano konçertosunun 1'inci bölümünün askerî bandoya transkripsiyonu yapılarak örnek teşkil edecek bir uygulama ortaya koymaya çalışılmıştır. Bu tez; askerî bandolara yönelik orkestralama ve transkripsiyon çalışmalarında ihtiyaç duyulan enstrüman bilgisinin yeterli düzeyde sağlanmış; bestecilere, aranjörlere yahut transkripsiyonculara bu kapsamda yapacakları çalışmalarda ışık tutabilecek önemli teknik veriler sunulmuş ve müzik tarihine damgasını vurmuş en büyük bestecilerden biri olan Frederic Chopin'in 1'inci piyano konçertosunun 1'inci bölümünün, askerî bandolar tarafından seslendirilebilecek şekilde transkripsiyonu yapılarak askerî bandolar repertuvarına kazandırılmış olması bakımından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
As there are 37 (Thirty seven) military band organizations in 21 (Twenty one) provinces in our country; these bands are executing concerts and ceremonies during national days and art activities which are being organized for civilian people, within their areas they are assigned. It is obvious that, bearing their abundance of different instruments and range of musical technique capacities in mind, it would be very extravagant to restrict the military bands to play national/foreign marches which are written exclusively for the military bands. In addition, sometimes military bands are seen performing transcribed symphonic opuses; but it takes notice that, these orchestration performance have some esthetical ugliness and technical errors. At this point first of all; it is required to introduce the instruments in detail that form the military band, to decide about opuses which they will be playing and to define the rules of correct and nice orchestration. In the first part of this study, which is aiming, to write an composition for military bands to execute or to guide the composers and arrangers, who would like to orchestrate symphonic opuses for military bands, to introduce stringed instruments, that differ in symphony orchestras from military bands and instruments that form the military bands, with their technical qualities, in the second part; to present the ways, to follow in orchestration and transcription studies in a complete structure, and in the last part, to form a role-model study by transcription the 1st movement of Frederic Chopin's 1st piano concerto to the military band. This thesis, has importance in ways, that it has enabled the military bands with instrumental knowledge of enough amount in orchestration and transcription studies, that it has presented composers, arrangers or transcribers with technical data that could enlighten them, and that it has been gained to repertory of military bands by the transcription of 1st movement of Frederic Chopin's 1st piano concerto, who is one of the greatest composers who have left their mark on music history, in a way it could be played by the military bands.