Kierkegaard'a göre özne-nesne ilişkisi
According to Kierkegaard subject-object relationship
- Tez No: 428428
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ERTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Kierkegaard”, Subject”, Object”, Religion”, Existence”, Aesthetic”, Ethic”, Epistemology”, Truth”, Subjective Truth”, Objective Truth”
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
“Kierkegaard'a Göre Özne-Nesne İlişkisi”adlı bu çalışmanın ana hedefi Kierkegaard'ın özne-nesne ilişkisine yönelik görüş ve değerlendirmelerini felsefî bir bakış açısıyla ele almaktır. Bu bağlamda giriş bölümünde incelememizin temelini oluşturan ana hususlar hakkında hazırlayıcı bilgiler vererek bu hususların nasıl ele alındığına yönelik genel bir çerçeve sunmaya çalıştık. Ayrıca bu bölümde Kierkegaard'ın Hayatı ve eserleri hakkında bilgiler verdik. Çalışmanın birinci bölümünde ilk olarak öznenin mahiyetini ele aldık. Bu bağlamda düşünce tarihi, epistemoloji, ontoloji ve mantık alanında öznenin yerinin ne olduğuna ilişkin genel bilgiler verdik. Buradan hareketle de Kierkegaard'ın özne, öznel hakikat, öznellik-benlik ilişkisi ve öznelliğe yönelik tehdit oluşturan hususlar hakkında ileri sürdüğü görüş ve değerlendirilmelerini ortaya koymaya çalıştık. İkinci bölümde ise, öncelikle nesnenin mahiyeti konusuna eğildik. Daha sonra nesnenin düşünce tarihi, epistemoloji, ontoloji ve mantık alanında nasıl bir yere sahip olduğu hakkında açıklayıcı bilgiler sunduk. Bu bağlamda, Kierkegaard'ın nesne, nesnel hakikat ve nesnellik-benlik ilişkisi hakkında ileri sürdüğü görüş ve düşünceleri incelemeye çalıştık. Ayrıca, onun nesnel hakikat ve Hegel'ci düşünce sistemine yönelik eleştirilerini de ele aldık. Üçüncü bölümde ise özne-nesne ilişkisinin epistemik, varoluşsal, etik, estetik ve dinî tezahürleri hakkında Kierkegaard'ın ileri sürdüğü görüşleri inceledik. Anahtar Terimler:“Kierkegaard”,“Özne”,“Nesne”,“Din”,“Varoluş”,“Estetik”,“Etik”,“Epistemoloji”,“Hakikat”,“Öznel Hakikat”,“Nesnel Hakikat”.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study, which is called“According to Kierkegaard Subject- Object Relationship”is to take into consideration Kierkegaard's opinion and evaluations about subject and object relationship in a philosophical perspective. So, in the introduction part, we have tried to give a general frame about how these subjects are handled by giving general knowledge about main subjects that form the base of our study. Also in this part, we gave information about Kierkegaard's life and his works. In the first part of the study, primarily we tackled the nature of the subject. In this context, we gave general information about the subject's status in terms of historical, epistemic, ontological and logical. Hence, we have tried to demonstrate the opinions and evaluations about the Kierkegaard's subject, subjective truth, subjectivitypersonality relationship and points threating to subjectivity. In the second part, first of all we gave some thought to the nature of the object. After that, we have given general information about object's historical, epistemic, ontological and logical status. In this context, we have tried to analyze the views and opinions of Kierkegaard's relating the object, objective truth, objectivity-personality relationship. In the third part of the dissertation, we examined the Kierkegaard's opinions about subject-object relation's epistemic, existential, ethic, esthetic and religious manifests.