Görsel medya ve ürün yerleştirme: Televizyon örneği
Visual media and product placement: The case of television
- Tez No: 428427
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VAHİT İLHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Radyo-Televizyon, Reklamcılık, Radio and Television, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Reklam, Ürün Yerleştirme, Reklam Ajansları, Televizyon, Reklamveren, Advertisement, Product Placement, Advertising Agents, Television, Advertisers
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 236
Özet
Bu tez çalışmasında Türkiye'de ürün yerleştirme uygulamasının sektör bileşenleri bağlamında işleyişi ortaya konulmaktadır. Türkiye'de faaliyet gösteren, aynı zamanda uluslararası, ulusal, bölgesel ve yerel olarak marka tanınırlığı olan işletmeler, reklam ajansları ve televizyon kanalları üzerinden görsel medyada ürün yerleştirme uygulamasının tercih edilme nedenlerini ortaya çıkarmak, yaşanan sektörel ve hukuki problemleri belirlemek ve bu problemlere yönelik sektör bileşenlerinin çözüm önerilerini ortaya koymak amaçlanmaktadır. Çalışma ürün yerleştirme uygulamasının üç önemli bileşeni olan reklamveren firmalar, reklam ajansları ve televizyon kanalları temsilcileri üzerine temellendirilmiştir. Ampirik bir yöntem olan derinlemesine görüşme metoduyla veriler toplanırken, elde edilen bu veriler görüşme ve araştırma soruları üzerinden bilgisayar destekli veri analizi programı NVivo ile değerlendirilmiştir. Araştırma sorularına yönelik kavramsallaştırmaların yanı sıra sektör bileşenleri bağlamında Türkiye'de ürün yerleştirme süreci açıklanmıştır. Mevcut problemler belirlenmiş ve bazı çözüm önerileri geliştirilmiştir. Ayrıca Türkiye'de sürecin işleyişine yönelik özgün modeller çalışma kapsamında oluşturulmuştur. Araştırma, Türkiye'de ürün yerleştirme uygulamasının önünde bir takım hukuki ve yapısal problemlerin olduğunu ortaya koymuştur. Hızla gelişen reklamcılık alanı içerisinde ürün yerleştirmenin önemli bir strateji olarak sektör tarafından kullanılacağı belirlenmiştir. Çalışma, Türkiye'de ürün yerleştirme uygulamasının sektör bileşenleri bağlamında analizini yapması açısından reklamcılık alanına ve bu alanda akademik çalışma yapanlara önemli katkılar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the conduction of product placement practice in the context of sectoral components in Turkey. The study also aims to identify the reasons for using product placement on visual media by business enterprises, advertisement agencies and television channels providing service within Turkish boundaries with their visibility and recognition on the international, national, regional and local scale as a brand, specify the legal and sectoral problems encountered as well as the recommendations for solution by sectoral components. The study is based on three essential components of product placement which are the agencies giving advertisement, advertising agencies and television channels. While relevant data are collected through in-depth negotiation, the data are analyzed through NVivo, a computer assisted data analysis program, over the questions used in negotiations and research. The process of product placement in Turkey has been analyzed and described on the basis of sectoral components as well as conceptualizing relevant research questions. Emergent problems have been clarified and solution proposals have been made. Moreover, unique models have been designed about the running of relevant processes in Turkey. The research revealed that there are some legal and structural obstacles about the conduction of product placement in Turkey. It has been identified in the study that product placement will be used in the field of advertisement as an important strategy. The study is of substantial support and crucial importance for the field of advertisement and for those conducting academic research in the field given that it includes an analysis on sectoral components of product placement in Turkey.