Electrophysiologic and physical evaluation of hand and upper extremity during differnt working cycle in healthy people
Sağlıklı bi̇reylerde farklı çalışma pozi̇syonlarında el ve üst ekstremi̇te kaslarının elektrofi̇zyoloji̇k ve fi̇zi̇ksel testleri̇ni̇n yapılması
- Tez No: 428467
- Danışmanlar: PROF. DR. SADIK KARA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyomühendislik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Bioengineering, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Elektromyografi, Sinyal işleme, İşle ilgili üst ekstremite kas iskelet hastalıkları, el kavrama kuvveti, omuz üstü çalışma, meslek hastalıkları, Electromyography, signal processing, work related upper extremity disorders, hand grip, overhead, occupational disorders
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Üst ekstremitenin tekrarlı hareketlerinin aşırı kullanım yaralanmalarına yol açtığı bilinmesine rağmen yaralanmaya neden olan hareketleri ayırt etmek oldukça zordur. Bu tezin birincil amacı sağlıklı bireylerde farklı omuz pozisyonlarının kavrama kuvvetine ve üst ekstremite kaslarının elektrofizyolojik aktivitesi üzerine etkilerini belirlemektir. Bu çalışmada yaşları 18-30 arası olan 40 sağlıklı bireye farklı omuz açılarında el kavraması yaptırıldı. Bu aktiviteler esnasında deneklerde BIOPAC Elektromyografi (EMG) ve el dinamometresi kayıtları yapılarak ilgili veriler analiz edildi. Analiz sonucunda; her omuz açısında en yoğun Elektromyografi aktivitesinin el bileği ekstansör grup kaslarında olduğu, omuz fleksiyonu ile birlikte deltoid kas aktivitesinin belirgin şekilde arttığı, el bileği fleksörlerinin Elektromyografi aktivitesinin pozisyonlara bağlı değişim göstermediği ve omuz fleksiyonuna bağlı olarak el kavrama kuvvetinin belirgin şekilde düştüğü tespit edildi. Çıkan bu sonuçlara göre omuz fleksiyonu arttıkça kas aktivitesi ve buna bağlı muhtemel kas yorgunluğu artarken el fonksiyonelliği azaltmaktaydı. Bu durum hem mesleki hastalık bakımından risk hem de ilgili fonksiyonun verimli kullanılırlığını azaltan bir durum olduğu için ileriki çalışmalarda omuz üstü çalışma gerektiren hallerde kullanılabilecek yorgunluk azaltıcı aparatlar ve kullanılacak sistemlerin verimliliğinin Elektromyografi analizleri ile incelenmesinin yararlı olabileceği kanaatine ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
It is already known that cumulative exercises of the upper extremities can result in overuse injuries. However, it is very difficult to distinguish which of them cause to the disorders. The primary aim of the project is to determine the effects of different shoulder positions on the gripping capability of the hand and electro-physiologic activity of the upper-extremity muscles. Data from 40 case reports were analysed, in which the patients' ages range between 18 and 30. To measure the gripping ability of hand and do the electromyography (EMG) analysis, a BIOPAC® electromyography device and its hand dynamo meter were used. As a result, EMG activity of the hand and wrist flexors did not show any significant change depending on the shoulder positions. Depending on the shoulder flexion, the hand gripping efficiency decreased significantly. According to our results, as the shoulder flexion increases, muscular activity and, depending on this, the muscular loading also increases, whereas the functional effect of the hand decreases. The case is both a risk factor for occupational diseases and a situation that decreases skilful functioning of the hands. For the next research, an analysis of the advantages of an weight reducing apparatus and system, which can be used during work requiring overhead work, together with EMG results is suggested.