Üniversite mezunu çalışan evli bireylerde evlilik çatışmasının nedensellik – sorumluluk yükleme tarzları ve algılanan güç açısından incelenmesi
Evaluation of marital conflict regarding causality-responsibility attribution patterns and perceived power in employed, married individuals with bachelor's degree
- Tez No: 428466
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF KALA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik, Yükleme Tarzları, Nedensellik, Sorumluluk, Algılanan Güç, Evlilik Çatışması, Marriage, Attribution Patterns, Causality, Responsibility, Perceived Power, Marital Conflict
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Melikşah Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırmada, üniversite mezunu çalışan evli bireylerde nedensellik-sorumluluk yükleme tarzları ve algıladıkları gücün evlilik çatışması ile olan ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmaya 2015 yılında Kayseri ilinde en az dört yıllık bir üniversiteden mezun olmuş ve bir işte çalışan 113 erkek ve 113 kadından oluşan toplam 226 evli çift katılmıştır. Çalışmaya katılan tüm bireylere Kişisel Bilgi Formu, Evlilik Çatışması Ölçeği, Çift Güç Ölçeği ve İlişkilerde Yükleme Ölçeği uygulanmıştır. Uygulanan istatistiksel analizler sonucunda elde edilen bulgulara göre, algılanan güç ile evlilik çatışması arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Çatışma yaygınlık puanı ve nedensellik yükleme boyutu arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki varken, çatışma sıklık puanı ve sorumluluk yükleme boyutu arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki tespit edilmiş ve evlilik çatışmasının sıklıkla yaşandığı ilişkilerde yaşanan olumsuzlukların sorumluluklara yüklendiği sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte algılanan güç puanının evlilik süresine göre anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği tespit edilmiştir ve evlilik süresi 5-10 yıl arasında olanların, evlilik süresi 2-5 yıl arasında olanlara göre algılanan güç açısından anlamlı olarak daha yüksek puana sahip olduğu görülmüştür. Çalışmamızda çocuk sahibi olan çiftlerde daha yaygın evlilik çatışması olduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda düşük gelir düzeyine sahip grubun orta gelir düzeyine göre daha az çatışma yaşadığı, orta gelir düzeyine sahip grubun da yüksek gelir düzeyine göre daha az çatışma yaşadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate relationship between marital conflict and patterns of causality-responsibility attribution and perceived power in employed, married individuals with bachelor's degree. The study recruited 226 married couple from Kayseri Province in 2015 including 113 men and 113 women with bachelor's degree who were employed in a work. All participants completed Personal Data Sheet, Marital Conflict Scale, Dual Power Scale and Relationship Attribution Measure. Based on statistical analysis applied, it was found that there was a significant, negative correlation between perceived power and marital conflict. There was a significant, positive correlation between conflict prevalence score and causality attribution score whereas a significant positive correlation was detected between conflict frequency score and responsibility attribution score, concluding that adverse events experienced in relationship with frequent conflict were attributed to responsibilities. However, it was found that perceived power score significantly differed based on length of marriage and couples with length of marriage of 5-10 years had significantly higher scores than those with length of marriage of 2-5 years in terms of perceived power. In our study, it was found that marital conflict was more common in married couples having a child. Also, it was found that low income group experienced less conflict than moderate income group while moderate income group experienced less conflict than high income group.