Vuslatü's- Salikîn (metin - inceleme)
Vuslatü's- Salikîn (text- revi̇ew)
  1. Tez No: 428537
  2. Yazar: ÜNAL BOLAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMAL AKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Âdâb, şeyh- mürîd, tasavvuf – tarikât, Etiquette, sheikh-Mürid, Sufism - Sect
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Vuslatü's Sâlikîn, müellifi Nâsırüddîn Ebü'l Alâ Ali bin Süleyman'ın da belirttiği gibi Türkçe yazılmış bir tekke eğitim risâlesidir. Risâle, Tacüddîn ismiyle zikredilen, Şehy Tâc Hazretlerinin Adâbu'l-Mürîdîn adlı eserinden tercüme ve Muhammed Mirâd ismiyle zikredilen Şeyh Muhammed Murad-ı Buhârî'nin sohbetleri esas olmak üzere bazı yerlerden derleme yapılarak hazırlanmıştır. Eser tarikata girenlerin Arapça bilmedikleri için adap risalelerini anlamadıkları için Türkçe yazılmış bir âdâb kitabı olup Nakşibendi'yenin hem Taciyye hem Müceddidiye kolundan gelen bilgilerden oluşmuştur. Tekke âdâbını, müridlerin dikkat etmesi gereken hususları maddeler halinde sıralamıştır. Ayrıca şeyh ile mürîd arasındaki münasebetleri tarikata girecek olan müridin hangi kademelerden geçmesi gerektiğini de detaylarıyla anlatmaktadır. Eser müellifinin bağlı olduğu Nakşbendî - Müceddidî silsilesi ile son bulur. Mevcut kütüphanelerde 23 nüshası bulunan eserin incelenen nüshası 67 varaktan oluşmaktadır. Bu çalışmanın sonunda orijinal haliyle sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Vuslatü's Sâlikîn, author of Nasiruddin, as stated by Abu'l-Alam Ali bin Suleyman epistle, written in Turkish education is a lodge. Risala, Tacüddîn mentioned by name, Seyh Tacüddin Adâbu'l-disciple of Hazrat Muhammad Mirador from the work translated and incorporated under the name of Sheikh Muhammad Murad Bukhari mainly to chat compilation was prepared by some of the places. Those entering work orders manners because they do not know Arabic treatise written in Turkish because they understand the book is a propriety and Taciyy of Naqshbandis information from both arms consisted of mujaddid. Tekke propriety, the disciples must pay attention to the issues itemized has listed. In addition, the relationship between the sheikh and his followers, disciples who will enter the order in which you should go through stages. Work also describes in detail the author is affiliated with Naqshband-Mujaddidi chain ends. With 23 copies available in libraries examined copies of the work consists of 67 foil. At the end of this study were presented in original condition.