Arap Baharı sürecinde Suriye'de yaşanan kimyasal silah saldırı haberlerinin eleştirel söylem analizi: CNN Türk ve CNN Internatıonal örneği
Critical discourse analysis of CNN International and CNN Turk channel's coverage of Syria's chemical weapons attack
- Tez No: 428583
- Danışmanlar: DOÇ. MELTEM BOSTANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Journalism, Radio and Television, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Suriye, Arap Baharı, Van Dijk, Eleştirel Söylem Analizi, Syria, Arab Spring, Van Dijk, Critical Discourse Analysis
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmada Suriye'de Arap Baharı sürecinde 21 Ağustos 2013 tarihinde yaşanan kimyasal silah saldırısı ele alınmıştır. Yaşanan kimyasal silah saldırısının CNN Türk ve CNN International haber kanallarında yaşanan olayla ilgili yer verilen haberler incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmadaki amaç, iki farklı televizyon kanalının haberleri ele alışındaki farklılıkları ortaya koymaktır. Çalışma aralığı belirlenirken kimyasal silah saldırısının yaşandığı 21 Ağustos tarihindeki haberler ve sonrasındaki haberler incelenmiştir. Araştırmada Van Dijk'ın Eleştirel Söylem Analizi yöntemi temel alınarak çözümleme yapılmaya çalışılmıştır. Çalışmada Ortadoğu tarihi belli dönemler çerçevesinde ele alınarak, bölgenin stratejik, tarihi ve ekonomik önemi anlatılmaya çalışılmıştır. Aynı bölümde Ortadoğu'da Soğuk Savaş sonrası dönem ve ABD'nin Büyük Ortadoğu Projesi'nde bölgenin önemine değinilmiştir. Suriye tarihi kısa olarak aktarılarak, geçmişten bugüne Türkiye-Suriye ilişkileri ele alınmıştır. Arap Baharı sürecinin diğer ülkelerde ve Suriye'de nasıl yaşandığı, yaşanan olayların perde arkası da bu bölümde incelenmeye çalışılmıştır. Eleştirel Söylem Analizi irdelenerek, TV kanallarının Suriye olaylarına yaklaşımıyla ilgili genel bir çerçeve çizilmiş, haberler Eleştirel Söylem Analizi yöntemiyle çözümlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze critical discourse analysis of CNN International and CNN Türk channel's coverage of Syria's chemical weapons attack during the Arab Springs. The purpose of this study is to reveal the difference between CNN International and CNN Türk. The investigation contains that the news of chemical weapons attack of 21 August. The news were analyzed based on Van Dijk's method. The first section of this study examines crucial preiods of Middle East and looks strategic, historical and ecomic importance of the region. This section referred to the importance of the region post - Cold War and The US Greater Middle East Initiative. In the next section of study, relationships of Turkey and Syrian will be researched from historical, cultural and social aspects. I will also try to explain the Arab Springs and its regional influences. In the last section I present a general framework for critical discourse analyze and analyze the news of chemical weapons attack.