Psoriazis vulgaris hastalarının doku örneklerinde CRH-R1 ekspresyonunun araştırılması
Investigation of CRH-R1 expression in tissue sample of psoriasis vulgaris patient
- Tez No: 428762
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ CANPOLAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Psoriazis vulgaris, CRH, stres, Psoriasis vulgaris, CRH, stress
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Psikolojik stresin immün sistemin hücresel bileşenlerini etkileyerek atopik dermatit, kontakt sensitivite ve psoriazis gibi inflamatuar deri hastalıklarında şiddetlendirici faktör olarak rol oynadığı bilinmektedir. Deride sistemik hipotalamopitüiter-adrenal (HPA) aksının eşdeğeri olan lokal HPA aksı bulunmaktadır. Kortikotropin releasing hormon (CRH) strese yanıt olarak aktive olan HPA aksındaki majör düzenleyicidir. Bu çalışma stresle ilişkisi olduğu bilinen psoriazis hastalarının deri biyopsi örneklerinde kortikotropin releasing hormon reseptör-1'in (CRH-Rl) hastalığın patogenezindeki rolü, hastalık şiddetiyle ilişkisi ve kişisel farklılıklarının ortaya konulması amaçlanarak planlanmıştır. Ça1ışma prospektif ve randomize bir klinik çalışma şeklinde yürütüldü. Çalışmaya 18 yaş ve üzerindeki 46 psoriazisli hasta ve kontrol grubu için 20 sağlıklı birey alındı. Psoriazis hastalarının klinik bulguları ve PASI skorları kaydedildi. Psoriatik lezyonlarda ve kontrol derilerinde immünohistokimyasal olarak CRH-R1 ekspresyonu araştırıldı. Psoriazisli hastaların deri biyopsilerinde CRH-Rl ekspresyonu sağlıklı bireylerden oluşan kontrol grubu ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu. Psoriazisli hastaların deri biyopsilerinde CRH-R1 ekspresyonu ile PASI skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptandı. CRH-R1'in şiddetli boyanma ve yaygınlık gösterdiği grupta PASI skorları CRH-Rl'in hafif boyanma ve yaygınlık gösterdiği gruba göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu. Psoriazisli hastaların deri biyopsilerinde CRH-R1 ekspresyonu ile hastalık süresi, hastaların cinsiyeti, daha önce almış olduğu tedaviler, psoriazis aile hikayesi ve artrit varlığı arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptanmadı. Çalışmamızın sonuçlarına göre CRH'nın hastalardaki kişisel değişkenlerden bağımsız olarak psoriazis patogenezinde rol oynayabileceğini ve psoriazisin gelişimi ve/veya şiddetlenmesinde etkili olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Psychological stress is known to aggravate inflammatory skin diseases such as atopic dermatitis, contact sensitivity and psoriasis by altering the cellular constituents of the immune system. In the skin there is a local hypothalamic-pituitary-adrenocortical (HPA) axis which is the equivalent of the central HPA axis. Corticotrophin-releasing hormone(CRH) is a major regulator of the HPA axis in response to stress. This study is planned to show the role of corticotrophin-releasing hormone receptor-l (CRH-R1) in pathogenesis of psoriasis which was known as stress-related disease, the relation with the severity of psoriasis, and interpersonal variance in skin biopsy specimens of the psoriasis patient. This study is designed as a prospective and randomized clinical study. Study involved 46 psoriasis patients and 20 healthy control group who were older than 18 years. The clinical sign and PASI scores of psoriasis patient are recorded. Immunohistochemically, expression of CRH-R1 was investigated in psoriatic lesions and control group skin. A statistically significant increase of the expression of CRH-R1 was found in the skin biopsies of psoriasis patients compared with control group patients. In psoriasis patients skin biopsy, statistically significant difference was found between the expressions of CRH-R1 and PASI scores. In addition, a statistically significant increase of PASI scores was found in the intense stained CRH-R1 group compared with the weak stained CRH-R1 patient group. However, statistically significant differences were not shown in skin biopsy of psoriasis patients among the expression of CRH-R1 and duration of the disease, gender of the patients, previous treatment protocols, psoriasis family history, and existence of arthritis. The present study has demonstrated that CRH could have a role in pathogenesis of the psoriasis unrelated with personal differences, and may increase the intensity of psoriasis and may be related with the emergence of the psoriasis.