Türk ceza hukukunda çocuk düşürtme, çocuk düşürme ve kısırlaştırma suçları
Abortion by one, abortion, sterilization crimes in turkish criminal laws
  1. Tez No: 428763
  2. Yazar: HÜSEYİN ERTUĞRUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Gebeliğin sonlandırılması, cenin, kısırlaştırma, Termination of pregnancy, fetus, sterilization
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Çocuk düşürtme, çocuk düşürme ve kısırlaştırma suçları, kişilerin çocuk sahibi olmalarına engel haksızlıkları yaptırıma bağladığından ahlaken ve etik olarak, bir haksızlık teşkil ettiği ortadadır. Fakat günümüzde, özellikle gebeliği sonlandırma hakkının esnetilmeye ve genişletilmeye çalışılması, belirli suçların karşısında bir ceza olarak 'kastrasyon' işlemiyle kişilerin hadımlaştırılmasının tartışılması, zamanla ahlak ve etiğin değiştiği ve genişlediği tartışmalarına sebep olmuştur. Esasen çocuk düşürtme, çocuk düşürme ve kısırlaştırma suçları, neslin devamını teminat altına alan ve sağlıklı bireylerin yetişmesine vesile olan suç tanımlarıdır. Gerçekten de, bir neslin devamı ancak çocukların güvenli bir şekilde dünyaya gelmeleriyle ve sağlıklı bir şekilde yetiştirilmeleriyle mümkündür. Günümüzde çeşitli sosyal, kültürel ve ahlaki sorunların artmasına paralel olarak gebelik sonlandırıcı kürtaj uygulamalarının arttığı da görülmektedir. Çocuk düşürmenin veya aldırmanın anne sağlığına, aile kurumuna, toplumun menfaatlerine yönelik zararları, ortaya konulan tıbbi ve sosyolojik çalışmalarla ortadadır. Ceza hukuku açısından bu fiillerin suç sayılması konusunda, bir görüş birliği bulunmasına karşılık, özellikle kadının istemiyle çocuk düşürmesi fiillerinin suç sayılarak cezalandırılmasına ilişkin görüş ayrılığı ve tartışmalar günümüzde de sürmektedir. Bu fiillerin suç olmaktan çıkarılması yönünde güçlü bir eğilim bulunmaktadır. Bir tarafta insan türüne ait, ana rahminde gelişen ceninin yaşamı, diğer tarafta kadının gebeliğin devamını tercih etmesi arasında makul ve meşru sınırın çizilmesi, çözümü zor bir sorun görünümündedir. Kanaatimizce dünya genelinde ortak bir düzenleme imkânı mümkün görünmese de, her toplumun gelmiş olduğu seviye dikkate alınarak, bir hukuki düzenlemenin yapılması, en makul çözüm görünümündedir.
Özet (Çeviri)
Abortion by one, abortion and sterilization crimes, connect people to have children because they are unfair barriers sanctions as morally and ethically, it is obvious that constitutes an injustice. But today, especially to stretch the right to terminate a pregnancy and tried to expand, as a punishment in the face of certain crimes 'castration' to discuss the process with the people of castration, once the morality and ethics has changed and has led to debates over expanding. In fact, abortion by one, abortion and sterilization crimes, which guarantees the continued generation of crime definitions and are conducive to the growth of healthy individuals. Indeed, human survival, but their children safely into the world and made possible by growing in a healthy way. Today, a variety of social, abortion parallel to the increase of cultural and moral issues of abortion and is seen in increased applications. Do not drop or ignore the child's maternal health, family institution, the harm to the interests of society, it is clear from the medical and sociological studies reveal. Concerning the criminalization of these acts in terms of criminal law, there is no consensus inresponse to particular disagreement and debate on the punishment of acts of counting crime abortion a woman's claim continues today. Removal of an offense in terms of this act there is a strong trend. On one side of the human species, the life of the fetus developing in the womb, and to draw reasonable boundaries between legitimate to prefer the other side of the woman's pregnancy to continue, it must view the problem solution. We think the world in general does not seem possible to joint facilities in an arrangement, considering that from every level of society, making a legal arrangement, appearance is the most reasonable solution.