Antalya'da bir sağlık ocağına başvuran hastalarda bilinmeyen koroner kalp hastalığının ve risk faktörlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of unknown coronary heart disease (CHD) cases and related risk factors in primary health care in Antalya
  1. Tez No: 428795
  2. Yazar: MEHTAP TÜRKAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET RIFKI AKTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner Kalp Hastalığı, Risk Faktörleri, Kaçırılmış Fırsatlar, Erken Tanı
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmada, KKH'nın erken tanısının birinci basamakta yapılabileceğini göstermek hedeflenmiş ve bu hedefe yönelik, Antalya Merkez 17 Nolu Sağlık Ocağına başvuran 30 yaş ve üzeri bireylerde koroner kalp hastalığı açısından kaçırılmış fırsatlar değerlendirilmiştir. Araştırmada 17 Nolu Sağlık Ocağına başvuran ve 1/3 sistematik örnekleme tekniği ile saptanan 850 birey örnekleme alınmıştır. Çalışmada KKH tanısı için Rose soru formu ve yaşam kalitesi ölçeği olarak Kısa Form-36 kullanılmış, kan basıncı, AKŞ, serum kolesterol düzeyi ölçümleri yapılmıştır. İstatistik analiz olarak ki kare, iki ortalama arasındaki farkın anlamlılık testi, varyans analizi, Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Çalışma grubunun 126'sına (%14.8) kesin KKH tanısı konmuştur. 402 (%47.3) bireyde sistolik hipertansiyon mevcuttur ve bu hastaların 200'ü yeni tanı almıştır. Diyastolik kan basıncı yüksekliği çalışma grubunun %36.2'sinde saptanmıştır. Ayrıca 108 ( %12.7) bireyde diyabet saptanmıştır ve bu hastaların 38'inin önceden bilinen diyabet öyküsü vardır. Serum kolesterol düzeyi incelemesine göre ise, çalışma grubunun %44.1'inde yüksektir (200 mg/dl'nin üzerinde). Toplam 282 (%37) bireyin BKI'i 30kg/m2'nin üzerindedir. Sonuç olarak sağlık ocağına başvuran bireylerin %14.8'inde KKH saptanmış olması, KKH'nın erken tanısının sağlık ocaklarında yapılabildiğini göstermektedir. Bu nedenle de hekimler poliklinik hizmetleri sırasında, sağlık ocağına gelen 30 yaş ve üzeri bireylere Rose soru formunu uygulayabilirlerse yüksek oranda hastaları saptayabileceklerdir. Fakat, KKH ölümlerinin ve sakatlıklarının azaltılması açısından toplum tabanlı koruyucu önlemlerin geliştirilmesi, müdahale edilmesi çok önemlidir ve bu konuda tüm sağlık ocağı ekibine büyük sorumluluklar düşmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To determine unknown coronary heart disease (CHD) cases and related risk factors in primary care. Methods: The study was conducted among people receiving health services from a primary care center located in a suburban area of Antalya, Turkey. Eight-hundred-and-fifty people aged over 30 years with no known history of CHD were included in the study. Their age, gender, education level, health insurance status, income, smoking behavior and physical activities were asked. Unknown CHD patients were determined by the Rose questionnaire, physical examination and electrocardiogram. Height and weight, blood pressure, serum glucose and cholesterol levels were measured, and BMI and waist-hip ratio was calculated in all participants. Everyone was given a risk score regarding age, smoking behavior, systolic blood pressure, and cholesterol levels. Estimated risk ratio of each person for developing CHD in the next decade was determined. Chi-square, Student t and paired t tests, Pearson correlation analysis were used in statistical analyses. Results: The number of newly diagnosed and formerly unknown CHD cases was 126 (14.8%). Mean risk score was 6.1±6.8. Numbers of newly diagnosed hypertension, diabetes, and hypercholesterolemia cases were 255 (30.4%), 70 (8.2%), and 364 (43.4%) respectively. Obesity was present in 315 (37.1%) subjects and there were 222 (26.1%) current smokers. Estimated risk ratio for developing CHD in next decade was between 7-45% in males and 2-45% in females. Conclusion: Opportunities for determining CHD and its risk factors are being missed in primary care. In order to reduce number of missed cases; responsibility and importance of primary care should be reinforced, caseload should be reduced and basic equipments and practical primary care guidelines should be provided to deal with CHD and its risk factors more effectively.