Panik bozukluğunda; emosyon regülasyonu, bağlanma stilleri ve çocukluk çağı travmalarının disosiyatif belirtilerle ilişkisi
Associations between dissosiative symptoms and emotion regulation, attachment STYLES, childhood traumas in panic disorder
- Tez No: 428838
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM PIRILDAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Panik bozukluk, emosyon regülasyonu, disosiyasyon, bağlanma, Panic disorder, emotional regulation, dissociation, attachment
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
AMAÇ: Bu çalışma, panik bozukluğu olgularında emosyon regülasyonu, bağlanma paternleri ve çocukluk dönemi travmatik yaşantılarının, disosiyatif belirtilerle ilişkisinin araştırması amaçlamıştır. YÖNTEM: Çalışmamıza, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri polikliniğine başvuran ve İzmir ilindendeki diğer merkezlerden bize yönlendirilen Panik Bozukluk hastaları alınmıştır. Olguların bilgilendirilmiş onamları alındıktan sonra SCİD I uygulanmıştır. sosyodemografik veri formları ve hastalığın son bir aylık şiddetini ölçmek amacıyla Panik Bozukluğu Şiddeti Ölçeği (PBŞÖ) uygulanmıştır. DES (Disosiyatif Yaşamlar Ölçeği), YİYEII(Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri II), Duygudurumu Düzenlemede Güçlükler ve Çocukluk Çağı Ruhsal Travmaları ölçekleri verilmiş ve doldurmaları istenmiştir. Çalışmaya toplam 85 kişi alınmıştır. BULGULAR: Panik bozukluğu şiddet ölçeği ve disosiyasyon varlığı şiddeti arasında anlamlı ilişki vardır. Agorofobi varlığı; disosiyatif yaşantılar, panik bozukluğu şiddeti ve anksiyoz bağlanma ile ilişkili bulunmuştur. Dürtüsellikte artış ,netlikte azalma ve negatif duygu durumunda amaca yönelik davranışı başlatmada güçlük başta olmak üzere ,duygu düzenlemede zorluk, disosiyatif bulguların varlığı ve şiddeti arasında anlamlı ilişki vardır Anksiyoz bağlanma paterni ile disosiyatif deneyimler ve duygu düzenlemede güçlük arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Panik ataklarında disosiyatif deneyimlemelerin , çocukluk çağı travmaları ile ilişkisi olmadığı bulunmuştur. SONUÇ: Agorofobi, panik bozukluk şiddeti ve disosiyatif deneyimler açısından risk oluşturmaktadır. Disosiasyon şiddeti arttıkça , duygularını düzenleyemedikleri özellikle dürtüsellikte artma, duygusal netlikte azalma ve negatif duygudurumunda amaca yönelik davranışları başlatmada güçlük çektikleri ve bu kişilerin daha anksiyoz bağlanma puanına sahip oldukları bulunmuştur. Anksiyoz bağlanma paterni şiddetlendikçe, duyguları düzenleyememe ve disosiyatif deneyimleme şiddetinde artış ve agorofobi varlığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTİVE: In this study it is aimed to investigate the association between dissociative symptoms of panic disorder patients and emotional regulation, attachment patterns and traumatic life events in childhood . METHOD: In our study, volunteer patients who admitted or were referred from other psychiatry centers in İzmir to psychiatry outpatient clinic of Ege University were included. After written informed consents of the cases were taken; SCID I, sociodemographic data form were filled by the patients and Panic Disorder Severity Scale was applied in purpose of determining the severity of the disorder for the last one month. Dissociative Experiences Scale, Experiences in Close Relationships Inventory II, Emotion Regulation Questionnaire and Childhood Trauma Questionnaire were given to and asked the patients to fill in. 85 subjects were included to the study totally. RESULTS: There was a significant relationship between scores of Panic Disorder Severity Scale and severity of dissociation. Presence of agorophobia was found significantly associated with dissociative experiences, severity of panic disorder and anxious attachment pattern. There was a significant relationship between existence and severity of dissociative experiences and difficulities in emotional regulation; predominantly increment in impulsivity, decrease in clarity, difficulity in initiating goal directed behaviour in case of negative mood state. A significant association was found between anxious attachment patterns and dissociative experiences, emotional regulation difficulities. It was found that dissociative experiences in panic disorder were not related to childhood psychiatric traumas. CONCLUSION: Agoraphobia poses a risk by means of severity of panic disorder and dissociative experiences. As the severity of dissociation increases, it was determined that these subjects had such difficulities in emotional regulation as predominantly increment in impulsivity, decrease in clarity, difficulity in initiating goal directed behaviour in case of negative mood state and also it was found that these subjects had higher scores in anxious attachment scales. As the pattern of anxious attachment gets intensified, an increment in severity of both emotional dysregulation and dissociative experiments and besides increase in coexistence of agorophobia are observed.