Genel anestezi altında yapılan ağız ve diş tedavilerinin zihinsel engelli hastaların ağız sağlığı ile ilişkili yaşam kalitesi üzerindeki etkisi
Impact of general anesthesia on the oral health related quality of life of patients with intellectual and developmental disabilities
- Tez No: 428863
- Danışmanlar: PROF. MUHARREM CEM DOĞAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Zihinsel Engelli Hastalar, Yaşam Kalitesi, Ağız Sağlığı, FHCOHRQOL, Patients with Intellectual and Developmental Disabilities, Quality of Life, Oral Health, FHC-OHRQOL
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Genel Anestezi Altında Yapılan Ağız ve Diş Tedavilerinin Zihinsel Engelli Hastaların Ağız Sağlığı İle İlişkili Yaşam Kalitesi Üzerindeki Etkisi Bu çalışmada zihinsel engeli olan hastaların ağız ve diş sağlığı bulgularını ve bunlardan kaynaklanan problemleri belirlemek; genel anestezi altında yapılan ağız ve diş tedavilerinin zihinsel engelli hastaların ağız sağlığı ile ilişkili yaşam kalitesi üzerindeki etkisini ölçmek hedeflenmiştir. Ağız sağlığı ile ilişkili yaşam kalitesi değişimini ölçmek için orijinal dili İngilizce olan Franciscan Hospital for Children Oral Health-Related Quality of Life (FHC-OHRQOL) anketinin Türkçe kültürlerarası çevirisi ve psikometrik adaptasyonu yapılmıştır. Çukurova Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültelerine başvuran toplam 155 zihinsel engelli hastanın yakınları veya bakıcılarının FHCOHRQOL anketinin yanı sıra; içeriğinde sosyo-demografik bilgiler, hastaların öncelikli tanısı, daha önceki tedavi deneyimleri ve ağız hijyeni alışkanlıklarına yönelik sorular olan formları doldurmaları sağlanmıştır. Yanı sıra Çukurova ve Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ameliyathanelerinde birer diş hekimi tarafından ağız sağlığı ile ilgili tarama formları doldurulmuştur. Hasta yakınları ve bakıcılar hastaların ağız sağlığı ile ilişkili yaşam kalitesini etkileyecek birçok ağız ve diş bulguları yine bunlarla ilişkili günlük hayatta karşılaşılan problem ve kaygılarını belirtmişlerdir. Tedavi öncesinde en çok rapor edilen bulgular diş ağrısı, dişleri sebebiyle yemek yemede zorluk çekme, hastanın diş problemleri sebebiyle sinirlenmesi olarak belirlenmiştir. FHCOHRQOL anketinin tedavi öncesi ve sonrası toplam skorları karşılaştırıldığında, genel anestezi altında yapılan ağız ve diş tedavilerinin hastaların ağız sağlığı ile ilişkili yaşam kalitesi üzerinde istatiksel olarak anlamlı derecede olumlu etki yaptığı sonucu ortaya çıkmıştır. FHC-OHRQOL anketinin skorları ve ağız-diş sağlığı bulguları; hastaların öncelikli tanı gruplamalarına, daha önceki tedavi deneyimlerine, anketi yanıtlayanların hasta ile yakınlık derecesine, epilepsi varlığına, cinsiyet ve yaş gruplamalarına göre karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Impact of General Anesthesia on the Oral Health Related Quality of Life of Patients with Intellectual and Developmental Disabilities The purposes of this study were to describe the symptoms, daily life problems and parental concerns related to oral health for patients with intellectual and developmental disabilities(IDD); and examine the effectiveness of oral rehabilitation under general anesthesia at improving oral health related quality of life. In order to measure the the change in oral health related quality of life Franciscan Hospital for Children Oral Health-Related Quality of Life (FHCOHRQOL) questionnaire was translated in Turkish and socio cultural adaptation was made . Family/caregivers of 155 patients with IDD who attented Cukurova University and Erciyes University Dentistry Faculties completed forms including information about socio-demographic findings, primary diagnosis of patients,previous dental experiences and oral hygiene habits besides FHCOHRQOL questionnaire. In adition to this two dentists completed oral health survey forms in operation rooms of Cukurova University and Erciyes University Dentistry Faculty operation rooms. Family caregivers of special health care needs patients report a variety of oral symptoms, daily life problems, and concerns attributable to their child's oral health that impact QOL The most frequent survey responses before oral rehabilitation were; toothache, difficulty at eating and anger about oral problems. Comparing the total scores for FHC-OHRQOL questionnaire the results suggest that the oral health rehabilitation under general anesthesia had a statisticaly positive impact on the oral health related quality of life. The total scores for FHC-OHRQOL and oral findings were compared with primary diagnosis, previous dental experience, the relationship between the person who completed the questionnaire, patient having epilepsy, gender and age groups.