Genel anestezı̇ sonrası hastaların postoperatı̇f şı̇kayetlerı̇nı̇n değerlendı̇rmesı̇
- Tez No: 514082
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA ATAÇ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Çocuk diş hekimliği, genel anestezi, postoperatif şikayetler, Pediatric Dentistry, General Anesthesia, Postoperative complaints
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Köprülü, S. Genel Anestezi Sonrası Hastaların Postoperatif Şikayetlerinin Değerlendirmesi. Hacettepe Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Çocuk Diş Hekimliği Uzmanlık Tezi, Ankara, 2016. Çocuk diş hekimliğ inde baş arılı bir tedavinin en önemli kriteri çocuk hasta ile uyum sağlanmasıdır. Diş hekimine ve tedaviye karşı korku ve kaygısı olan çocuklar çocuk diş hekimleri için önemli bir sorun oluşturmaktadır, Bu nedenle son yıllarda non-koopere olan hastalarda dental tedavilerinin genel anestezi altında yapılması çocuk dişhekimleri için bir tedavi seçeneği olmaktadır. Hastalar genel anestezi altında tedavi sırasında travmaya maruz kalabilirler (Komplikasyonlu çekim, ağız açacağının uzun süre kullanımı, boğaz tamponu kullanımı, genel anestezide kullanılan ilaçlar vb. ) gibi faktörler bir takım hasarlara ve şikayetlere neden olmaktadır. Çalışmamızın amacı; genel anestezi altında diş tedavileri yapılan 2-14 yaş grubu çocuklarda genel anestezi sonrası 1 ve 7 gün sonra görülen ayılma güçlüğü, sistemik ağrı, çekim bölgelerinde ağrı, ağız bakımı, diş tedavisine ailenin ve çocuğun yaklaşımında değişimlerin tespiti ve değerlendirilmesidir. Çalışmaya Hacettepe Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı'na dental tedavilerini yaptırmak üzere başvuran 2-14 yaş arası kooperasyon problemi yaşayan ASA I sınıfı hastalar dahil edilmiştir. Çalışmaya yukarıda belirtilen kriterlere uygun gönüllü 201 (98 kız,101 erkek) hasta dahil edilmiştir. Katılımcılara 23 sorudan oluşan bir anket çalışması yapılmıştır, elde edilen sonuçlara göre; en çok görülen postoperatif şikayetler sırasıyla ajitasyon, analjezik kullanımı, uyku, ağız açma kapamada zorluk, yeme/içmede zorluk ve ağrı. Hastaların %80'ininden fazlasında,yaşam kalitesinde düzelme, ağız hijyeninde ve fırçalamada gelişme ve diş hekimi korkusunda azalma tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Köprülü S. Evaluation of Patients Postoperative Complaints After General Anesthesia. Hacettepe University, Faculty of Dentistry, Specialty Thesis in Pediatric Dentistry, Ankara, 2016. The most important criteria for a successful treatment in pediatric dentistry is to ensure compliance of pediatric patients. Fear and anxiety in children is an important issue for pediatric dentists, therefore dental treatment under general anesthesia for non-cooperative children has become an option for pediatric dentists in recent years. Patients may be exposed to trauma during treatment under general anesthesia (Due to tooth extractions, prolonged use of mouth- prop, use of throat buffer, drugs used, etc). The aim of this study is to evaluate the sobering challenges, systemic pain, pain in the extraction area, oral care, family and child's approach to dental treatment under general anesthesia after 1 and 7 days for children aged between 2-14. Patients with cooperation problems (ASA I) who have applied to Hacettepe University Faculty of Dentistry, Department of Pediatric Dentistry for dental treatments were included to our study. 201 volunteer patients (98 girls, 101 boys) with the above mentioned criteria were included to the study. A questionaire comprising 23 questions was completed by participants parents. According to the results obtained, the most seen postoperative complaints are agitation, analgesic use, sleeping, difficulty in opening and closing the mouth, eating/drinking difficulties and pain. More than %80 of patients showed improvement in quality of life, oral hygiene and brushing and less dental fear.