Probiyotik ajan kullanımının plak gelişimi üzerine etkileri: Klinik değerlendirme
Effects of probiotic containing agents on plaque growth; Clinical analysis
  1. Tez No: 428862
  2. Yazar: BAHAR ALKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CENK HAYTAÇ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Gingivitis, plak, periodontal tedavi, probiyotik, Gingivitis, plaque, periodontal treatment, probiotic
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Randomize, çift kör, plasebo kontrollü bu çalışmanın amacı gingivi¬tis hastalarında probiyotik ajan kullanımının plak gelişimi üzerine etkilerini klinik olarak değerlendirmektir. Çalışmaya sistemik olarak sağlıklı, 18-30 yaşları arasında 40 gingivi-tis hastası dahil edildi. Hastalar rastgele test (20 hasta - probiyotik içerikli fırça temizleme solüsyonu, probiyotik içerikli diş macunu, probiyotik içerikli ağız gargarası) ve kontrol (20 hasta - plasebo içerikli fırça temizleme solüsyonu, plasebo içerikli diş macunu, plasebo içerikli ağız gargarası) olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Tüm hastaların başlangıç klinik ölçümlerinin (cep derinliği, ataçman kaybı, gingival çekilme, plak indeks, gingival indeks, sondalamada kanama, dil boyama indeksi) alınmasından sonra hastaların periodontal tedavilerine başlanıldı. Başlangıç periodon¬tal tedavinin ardından hastalar 3 hafta sonra tekrar çağırıldı. İki tüp diş macunu, iki kutu ağız gargarası, 10 adet fırça temizleme solüsyonu has-talara verildi. Hastalar ürünleri 8 hafta kullanmaları konusunda bilg-ilendirildi. 3. Hafta ve 11. hafta klinik ölçümler tekrar edildi. Çalışmanın sonucunda test grubunda plak indeksi, gingival indeks, kanama indeksi skorları kontrol grubuna göre daha az çıksa da istatis¬tiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Effects Of Probiotic Containing Agents On Plaque Growth; Clinical Analysis The aim of this randomized, double-blind, placebo-controlled study was to evaulate the effects of probiotic agents on plaque regrowth in gin-givitis patients. After baseline clinical measurements (pocket depth, attachment loss, gingival recession, plaque index, gingival index, bleeding on pro¬bing, tongue index) 40 gingivitis patients (aged between 18-30) were ran¬domized in test group (20 patients- probiotic toothbrush cleaner, probiotic toothpaste and probiotic mouth wash) and control group (20 patients- placebo toothbrush cleaner, placebo toothpaste, placebo mouthwash). 3 weeks after scaling and root planning, the patients were asked to use the products for 8 weeks. All clinical measurements repeated at 3rd and 11th weeks. The results of this study showed that the test group had less plaque index, gingival index, bleeding on probing scores (although not statisti-cally significant) compared to the controls.