Ergenlerde bordetella pertussis seroprevalans ve kolonizasyon oranı
Determination of B. pertussis seroprevalence and colonization in adolescents
  1. Tez No: 428878
  2. Yazar: GÜLŞEN ERSÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECDET KUYUCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: boğmaca, ergen, seroprevalans, aşı, pertussis, adolescent, seroprevalence, vaccine
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bordetella pertussis'in etken olduğu boğmaca, her yaştaki duyarlı bireyleri etkilemekle beraber, özellikle yenidoğan ve süt çocukluğu döneminde ağır seyreden akut, bulaşıcı bir solunum sistemi hastalığıdır. Son 20 yıldaki epidemiyolojik çalışmalar, vakaların ergen ve erişkin yaş gruplarında yoğunlaştığını göstermiştir. Ülkemizde de yıllar içerisinde ulaşılmış yüksek aşılanma oranlarına rağmen boğmaca enfeksiyonları sık olarak görülmeye devam etmektedir. Adölesanlar ve erişkinler tam bağışıklanmamış bebekler için temel enfeksiyon kaynağıdır. Yapılan çalışmalarla adölesan yaş grubunda boğmacaya karşı pekiştirme dozu önerilmektedir. Boğmaca aşısının pekiştirme dozlarının ne zaman yapılması gerektiğine karar verebilmek için de hastalığın yaşlara göre seroepidemiyolojisinin bilinmesi gerekir. Çalışmamızda öksürük yakınması olan 10-18 yaş grubu ergen ve çocuklarda klinik, serolojik ve bakteriyolojik yöntemler ile boğmaca hastalığını tanımlayabilmeyi, serolojik olarak boğmacaya karşı oluşan antikor düzey oranını yaş gruplarına göre belirlemeyi, ulusal aşı stratejileri için epidemiyolojik veriler sağlamayı amaçladık. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Güneykent Çocuk Hastanesi'ne öksürük şikayetiyle başvuran 429 katılımcıda Bordetella Pertussis PCR, B. pertussis kültürü, anti-Pertussis Toksin IgG çalışıldı. 429 hastanın hiçbirinde kültürde üreme gözlenmedi. Üç hastada B.pertussis PCR pozitif sonuçlandı. B. pertussis IgG 43 hastada pozitif; 386 hastada negatif saptandı. Seropozitivitede cinsiyet farkı tespit edilmedi. Yaş gruplarına göre ayrıldığında 13-15 yaş grubundaki seropozitiflik diğer gruplara göre daha yüksek saptandı. Çalışmamızın sonuçlarına göre ülkemizde boğmaca enfeksiyon sıklığını azaltmak, adölesanlar aracılığıyla boğmaca enfeksiyonunun bebeklere geçişini önlemek amacıyla yaşamın ilk iki yılındaki aşılara devam edilmesi, ilkokul birinci sınıfta yapılan beşinci doza ek olarak 10-13 yaş grubuna boğmaca aşısının pekiştirme dozunun yapılması ve pekiştirme dozunun ulusal aşı takvimine dahil edilmesinin uygun olacağı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Determination of B. pertussis Seroprevalence and Colonization in Adolescents Pertussis or 'whooping cough', caused by B. pertussis is a contagious respiratory disease which can affect all age groups but can be severe in newborns and infants. Epidemiologic studies carried out in last 20 years indicate increasing number of cases among adolescents and adults. In our country despite of high vaccination rate; pertussis infection still occurs frequently. Adolescents and adults are the main source of infection in infants that aren't fully immunized. The studies recommend booster dosing for pertussis in adolescents. Age-specific pertussis seroprevalance must be known to determine the appropriate time for administering booster dose of pertussis vaccine. In our study our goal was to identify the B.pertussis infection by clinical signs, culture, serologic tests and PCR and to determine age-specific antibody levels and to provide epidemiologic data for national immunization schedule. 429 subjects aged 10-18 years who attended to Faculty of Medicine of Mersin University and Guneykent Children's Hospital were examined by B.pertussis PCR, culture and anti-PT toxin IgG. All of the subjects were negative for the culture. Three subjects were found positive with B.pertussis PCR. %10(n=43) of patients were found positive ; %90 (n=386) were found negative for anti-PT IgG. There was no difference for anti-PT IgG levels between sex. Seropositivity was %25,6 (n=11) in 10-12 age group; %51,2 (n=22) in 13-15 group ;%23,3(n=10) in 16-18 age group. Seropositivity was higher in 13-15 age group but it wasn't statistically significant(p=0,055). To decrease the frequency of pertussis infection in our country, to prevent the transmition of infection to infants via adolescents, we recommend sustaining infanthood vaccinations and applying a booster dose in 10-13 ages in addition to the fifth dose applied in the first class of primary school.