Doğum ağrısını etkileyen faktörlerin incelenmesi
The factors of affecting labor pain
  1. Tez No: 428903
  2. Yazar: FUNDA DURDU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL OKSAY ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, doğum ağrısı, ebelik, etkileyen faktörler
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Doğum eylemi kadının hayatı boyunca yaşadığı en önemli deneyimlerden biri olmakla birlikte doğumda yaşanılan ağrı, çoğu kadın için yaşamının bilinen en şiddetli ağrısıdır. Bu çalışma doğum ağrısını etkileyen faktörlerin incelenmesi amacıyla, tanımlayıcı kesitsel olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, bir devlet hastanesine, 24 Mart - 15 Mayıs 2015 tarihleri arasında, doğum yapmak üzere başvuran gebeler, örneklemini ise, 18 - 35 yaşları arasında, çalışmaya katılmaya gönüllü araştırma kriterlerine uyan 397 gebe oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında, araştırmacı tarafından literatüre dayanılarak geliştirilen“Gebe Tanıtım Formu”,“Doğum Eylemine İlişkin Partograf Formu”,“Gebe İzlem ve Değerlendirme Formu”ve“Doğum Sonrası Değerlendirme Formu”ile doğum ağrısını değerlendirebilmek için Görsel Kıyaslama Ölçeği (GKÖ) kullanılmıştır. GKÖ ile gebenin; latent fazda kontraksiyon öncesi (GKÖ 1) ve kontraksiyon sonrası (GKÖ 2), aktif fazda (GKÖ 3), geçiş fazında (GKÖ 4), doğumun 2 evresinde (GKÖ 5), doğum sonrası erken postpartum dönemde (GKÖ 6) doğum ağrısı değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde; pearson korelasyon testi, One-Way ANOVA testi, bağımsız gruplarda t-testi, ortalama, standart sapma, minimum, maksimum değerler, sayı ve yüzdelikler kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, doğum ağrısı ölçüm değerleri ile adet ağrısının şiddeti, anemi, servikal dilatasyon, servikal efasman, kontraksiyon şiddeti, fundal basınç, epizyotomi, doğum süresi, doğum saati, yaşadığı yer, doğumda yalnız kalma korkusu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p< .05). Ebelerin önemli rollerinden olan doğum ağrısını etkileyen faktörleri değerlendirmesi ve uygun girişimleri gerçekleştirmesi desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
The Factors of Affecting Labor Pain The act of giving birth is one of the most important experiences for a woman throughout her life whereas labor pain is the known most severe pain of their lives for most of them. This study was carried out by following a cross sectional - descriptive method. The population of the study consists of pregnant women who are about to give birth and applied to a public hospital in between the dates 24th March and 15th May 2015, and the sampling of the study consists of 397 pregnant women who are between the ages 18 – 35, willing to and in a suitable situation for the sampling criteria of the study.“Pregnant Introduction Form”,“Partograph Form of Labor”,“Pregnant Monitoring and Evaluation Form”and“Postnatal Evaluation Form”which were developed by the researcher on the basis of literature were used in order to collect the data and“Visual Analog Scale”(VAS) was used to evaluate the labor pain. The labor pain of the pregnants were evaluated with the“Visual Comparison Scale”, in the latent phase before contraction (VAS 1) and after contraction (VAS 2), in the active phase (VAS 3), in the transitional phase (VAS 4), in the two stages of birth (VAS 5) and in the early postpartum (VAS 6) phases. Pearson Correlation test, One-Way ANOVA test, T Test in Independent Groups, median, standard deviation, minimum and maximum values and numbers and percentages were used in the study in order to evaluate the data obtained.