Doğum memnuniyet ölçeği kısa formu'nun Türkçeye uyarlanması ve psikometrik özelliklerinin belirlenmesi
Turkish adaptation of 'birth satisfaction scale of short form' and determination of psychometric properties
- Tez No: 428905
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZAN KARAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Doğum, doğum memnuniyeti, ebelik, geçerlik, güvenirlik, ölçek uyarlama
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Araştırma,“Doğum Memnuniyet Ölçeği' kısa formunun (DMÖ-K) Türkçe'ye uyarlanarak psikometrik özelliklerini değerlendirmek amacıyla 01 Ocak - 01 Aralık 2015 tarihleri arasında metodolojik olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini İstanbul Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde normal doğum yapan, sağlıklı bir bebek doğuran, gebelik ve doğum sonu dönemde herhangi bir riski bulunmayan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 120 lohusa oluşturmuştur. Veriler, etik kurul ve kurum izinleri alındıktan sonra; tanıtıcı bilgi formu, ”Doğum Memnuniyet Ölçeği Kısa Formu (DMÖ-K)“, Güngör ve Beji tarafından (2009) geliştirilen ”Doğumda Anne Memnuniyetini Değerlendirme Ölçeği (DAMDÖ)“ ve ”Visuel Anolog Skala“ kullanılarak toplanmıştır. Ölçeğin dil geçerliği geri çeviri yöntemiyle, içerik geçerliği uzman görüşlerinin CVI (Content Validity Indeks) puanı incelenmesiyle sağlanmıştır. Ölçekte yapı geçerliği faktör analiziyle değerlendirilmiştir. Orijinal ölçek 3 alt boyuttan oluşmaktayken, çalışmada öz değeri 1'in üzerinde olan 2 boyut belirlenmiş ve bunlar ”Kişisel Özellikler&Stres“ ile ”Bakımın Kalitesi" olarak adlandırılmıştır. Ölçüt geçerliği, eş zaman geçerliği yöntemiyle belirlenmiş, DMÖ-K ile DAMDÖ ve Visüel Analog Skala'dan elde edilen memnuniyet puanları arasında pozitif yönlü istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır (r=0,360; p< .01). Ölçeğin Cronbach alfa katsayıları ölçek toplamı için 0.71, Kişisel Özellikler ve Stres alt boyutu için 0,66 ve Bakımın Kalitesi alt boyutu için 0.74 olarak hesaplanmıştır. Sonuç olarak, Doğum Memnuniyet Ölçeği- Kısa Formu (DMÖ-K)' nun ülkemizde kadınların doğum memnuniyetlerini ölçmek için geçerli ve güvenilir bir araç olduğu ve araştırmalarda ölçüm aracı olarak kullanılabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The research has been methodologically conducted between 1st January and 1st December 2015 in order to assess the validity and reliability of the short-form version of the“Birth Satisfaction Scale”(BSS-Short). The sample of the research is formed by 120 puerperant women who gave a normal birth, who gave birth to a healthy baby, who do not carry any risk during the pregnancy and postnatal period and who accept to collaborate. The data have been collected after having the research ethics committee approval and relevant institutional permits and by making use of introductory information form, short-form version of“Birth Satisfaction Scale”(BSS-Short),“Determination of Maternal Satisfaction at Birth (DMSB) developed by Güngör and Beji (2009) and ”Visual Analogue Scale“. The language of the scale has been validated by means of back translation method and the scope has been validated by analyzing the Content Validity Index (CVI) point of expert judgments. The construct validity of the scale has been assessed with factor analysis. While the original scale is comprised of 3 sub-dimensions, 2 dimensions whose core value is more than 1 have been determined in the research and they have been named ”Personal Traits & Stress“ and ”Quality of the Care".