Flamenko dansçılarında yüksek şiddetli aralıklı eğitimin performansa olan etkisi
The effect of high intensity interval training on the performance in flamenco dancers
- Tez No: 428941
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İREM DÜZGÜN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Dans, Performans, Aerobik, Anaerobik, Ekokardiyografi, Dance, Performance, Aerobic, Anaerobic, Echocardiography
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Fizyoterapistliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Tekin D. Flamenko dansçılarında yüksek şiddetli aralıklı eğitimin performansa olan etkisi. Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Spor Fizyoterapistliği Programı, Doktora tezi, Ankara, 2016. Bu çalışmanın amacı, Flamenko dansçılarında 10 haftalık yüksek şiddetli aralıklı eğitimin, kassal kuvvet ve dayanıklılık eğitiminin ve Flamenko koreografi eğitiminin performansa olan etkisinin ortaya konulmasıdır. Araştırmaya toplam 33 gönüllü Flamenko dans eğitimi alan birey katıldı. Katılımcılar, 3 gruba (n=11) ayrıldı. Tüm dansçılar araştırma süresince, haftada 2 gün/50 dk, kalp atım hızının %55-60'ı oranında orta şiddetli Flamenko dans koreografik çalışmalara devam etti. Yüksek şiddetli aralıklı eğitim ve kassal kuvvet dayanıklılık gruplarına ön testlerin ardından aerobik ve anaerobik sistemlerin birlikte çalıştırıldığı farklı yüklenme şiddetlerine sahip ek eğitim programı (10 hafta/2 gün/40 dk) uygulandı. Kontrol grubuna ise ön testlerin ardından koreografik çalışmaların dışında ek eğitim uygulanmadı. Araştırma öncesinde dansçılara antropometrik ölçümlerin yanı sıra; VO2max analizi, ekokardiyografik analiz, aktif dikey sıçrama, plank (düz-sağ-sol plank), çift düz bacak kaldırma, duvarda izometrik squat, 1 dk abdominal mekik, squat, sorenson ve golpe testleri uygulandı. Ön ve son test ölçüm yöntemi kullanılan çalışmada istatistiksel analizlerde 'Kruskal-Wallis H', 'Wilcoxon İşaretli Sıralar' testleri kullanıldı. Flamenko koreografisiyle birlikte yüksek şidedetli aralıklı eğitim uygulaması yapılan dansçılarda 10 haftalık eğitimin sonrasında statik gövde kassal kuvvetindeki dayanıklılıkta, dikey sıçramada, aerobik kapasitelerinde (VO2max), anaerobik güçlerinde, kassal ve kardiyovasküler dayanıklılığı belirlemeye yönelik geliştirilen Golpe testinde ve ekokardiyografik parametrelerinden bazılarında anlamlı artış meydana geldi (p≤0.05). Diğer gruplarda ise performans göstergelerinin hiçbirinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış tespit edilmedi (p≥0.05). Flamenko dansçılarında koreografi eğitimine ek olarak uygulanan yüksek şiddetli aralıklı eğitim aerobik-anaerobik performansa, kassal ve kardiyovasküler dayanıklılığa olan olumlu etkisi ortaya konularak Flamenko dansçılarının eğitimleri sırasında uygulayabilecekleri etkin bir eğitim programı oluşturuldu.
Özet (Çeviri)
Tekin D. The effect of high intensity interval training on the performance in Flamenco dancers. Hacettepe University, Institute of Health Science, Sports Physiotherapy Program. PhD Thesis. Ankara, 2016. The aim of the study is to investigate the effect of 10 weeks high intensity interval training, muscles strenght-endurance and Flamenco coreography training on performance. Totatly 33 women Flamenco dance students joined voluntarily to this study. They were divided into 3 groups (n=11). Throughout the study, all dancers proceed to choreographic Flamenco training (approximately %55-60 of maximum heart rate). Two days a week, 50 minutes for main term a day. Following pretests on high intensity interval and muscles strenght-endurance training groups, we applied an additional training programme with different loadings in which aerobic and anaerobic systems operate together (10 weeks, 2 days a week, 40 minutes a day). While no additional training program was applied to the control group apart from the coreographic Flamenco training. Before the study, along with the antropometric measurements we applied a battery of procedures including VO2max, echocardiographic analysis, counter-movement vertical jump, plank (straight-right-left), double straight leg raise, isometric squat wall, abdominal sit-up, squat, sorenson and golpe tests. In this study 'Kruskal-Wallis H', 'Wilcoxon Signed Rank Test' were used. After 10 weeks of training, in high intensity interval training, we showed significant increase with respect to the static body muscular strength, vertical jump, aerobic capacity (VO2max), anaerobic power, some of the echocardiographic parameters and Golpe tests (p≤0.05). In other groups, there were no significant increase (p≥0.05). An efficient training program was composed by producing high intensity interval training about 10 weeks for dancers as well as the positive effects on aerobic-anaerobic performance, muscle and cardiovascular endurance.