Flamenko sanatının kültürel etkileşim süreci ile gitar icracılığının teknik özelliklerinin incelenmesi
A study of cultural interaction process of flamenco art and technical features of formal tunes playing guitar
- Tez No: 239029
- Danışmanlar: PROF. DR. BABEK KURBANOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Müzik, Fine Arts, Music
- Anahtar Kelimeler: Flamenko Sanatı, Gitar İcracılığı
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu araştırmada, flamenko sanatının kültürel etkileşim süreci ile flamenkomüziğin formsal özellikleri ve gitar icracılığının teknik stilleri incelenmiştir. Bu konukapsamı içerisinde, gitarın tarihsel ve biçimsel evrimine de değinilmiştir.Flamenko sanatının temelleri, Ortadoğu coğrafyasından Endülüs'e kadar uzanangeniş bir yelpaze ekseninde atılmıştır. Bu süreç, değişik birçok formsal özellikleringelişmesine ve flamenko müziğin bir bütün olarak zengin bir altyapı içerisindeşekillenmesine olanak sağlamıştır. Bununla birlikte, flamenko sanatının en önemli temelunsurlarından biri olan ?gitar? bu sürecin en önemli tanığı haline gelmiştir. Bu bakışaçısından yola çıkılarak, araştırmalardan elde edilen tarihsel bulgular kullanılmış veyapılan araştırmaya zemin oluşturulmuştur.Araştırmada, flamenko gitar icracılığına ait teknik özellikler resim ve şekilyöntemiyle kademeli olarak gösterilmiştir. Ayrıca, bütün teknik özelliklerinaçıklamalarına da yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, cultural interaction process of Flamenco art, formal features ofFlamenco music and technical features of formal tunes, playing guitar were beeninvestigated. In this respect, evolution of historical and formal of guitar were beenlooked through too.From the Middle East geography to Endülüs, fundamentals of Flamenco art wasbeen spread. By this, ?guitar? one of the most important elements of Flamenco art, hasevolved as the most important witness. Eventually, this condition caused evolving ofvarious formal tunes and shaping Flamenco music in rich substructure at all. From thispoint, gained data in this research was been used in this study.Also, technical features of playing Flamenco guitar were been depicted bypictures and shapes. And explanations of all technical features were been referred too.Keywords : Flamenco art, playing guitar