Edirne ve ilçelerinde çalışan 112 acil sağlık personelinin elektrokardiografi hakkında bilgi tutum ve davranışının saptanması
Investigation the knowledge, attitude and behavior of emergency medical staff on EKG working in Edirne and its countries
- Tez No: 429087
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA BURAK SAYHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil tıp, acil tıp teknisyeni, elektrokardiyogram, paramedik, Electrocardiogram, emergency medical technician, emergency medicine, paramedic
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Acil kardiyak hastalıkların tedavisinde en önemli faktörlerden biri de erken tanıdır. Bu kapsamda acil sağlık personelinin tanıdaki en önemli yardımcısı elektrokardiyografidir. Sağlık personelinin görev yaptıkları birimde yeterli tecrübe ve bilgiye sahip olması çok önemlidir. EKG'nin doğru çekilmesi ve doğru yorumlanabilmesi, hayati risk oluşturan kardiyak patolojilerin saptanması açısından oldukça önemlidir. Bu çalışmada Edirne ve ilçelerinde çalışan 112 acil sağlık personelinin elektrokardiyografi hakkında bilgi tutum ve davranış özelliklerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu uygulama için Edirne il merkez ve ilçelerindeki 112 acil yardım istasyonları ziyaret edilerek görevli acil tıp teknisyenleri ve paramediklerler ile yüz yüze görüşme yoluyla gerçekleştirildi. Elde edilen anket formları SPSS istatistik programına girildi ve verilerin istatistiksel analizi yapıldı. Elektrokardiyografi cihazını tanıma ve elektrokardiyogram çekimi hakkında yöneltilen sorulara ilişkin yanıtlar değerlendirildiğinde; büyük bir çoğunluğunun elektrokardiyografi cihazı ve elektrokardiyogram çekimi hususunda kendilerini yeterli gördükleri, nispeten daha az bir kısmının ise elektrokardiyogram kâğıdı ile ilgili kendisini yeterli görmediğini belirtmiştir. Çalışmaya katılan sağlık personelinin elektrokardiyogram çekilme amacı ile ilgili tutum ve davranışların değerlendirilmesine yönelik önermelere verdikleri yanıtlar doğrultusunda büyük çoğunluğunun elektrokardiyogram çekilme amacı ile ilgili yeterli bilgiye sahip olduğu, ancak karın ağrısı gibi inferiyor miyokard infaktüsü ile karışabilecek hayatı tehdit edici bir durumda elektrokardiyogram çekeceğini belirtenlerin oranı üçte ikide kalmıştır. Bu çalışmada elde edilen veriler ışığında; Edirne il merkezi ve ilçelerindeki 112 istasyonlarında çalışan paramedik ve acil tıp teknisyenlerinin elektrokardiyogram çekilme amacı, ritm analizi, hız ölçümü, dalga paternleri ve ST segment anomalilerini değerlendirilmesine yönelik sorulara yüksek oranda doğru yanıt verdikleri tespit edildi ve bu konudaki eğitimlerin devamlılığının önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most important factors in the management of emergent cardiac diseases is early diagnosis. In this context, one of the the most important helpful tool of emergency medical personnel in the diagnosis is electrocardiography. It is very important to have sufficient experience and knowledge of health personnel in the unit which they work. Correct record and interpretation of ECG is very important for the detection of forming life-threatening cardiac pathologies. In this study, it is aimed to investigate the knowledge, attitude and behavior of emergency mecial staff who work in Edirne and counties. This study was conducted through face to face interviews with paramedics and emergency medical technicians who work in112 emergency stations of Edirne and provinces. The data of questionnaire were entered into SPSS statistical analysis package and statistical analysis was performed. When the answers were evaluated on the questions asked about the recognition of and performing electrocardiogram; it was seen that; a majority of them evaluate themselves enough about electrocardiograph and electrocardiogram performing, while a relatively small part of them think that; they are not enough about evaluating electrocardiogram paper. But only two-thirds of them declared that; they perform electrocardiogram in a situation of abdominal pain that can be a sign of life-threatening acute inferior myocardial infarction. In light of the data obtained from this study; paramedics and emergency medical technicians who work in 112 stations of Edirne city center and towns know rhythm analysis, speed measurement, wave patterns and questions for assessing ST-segment abnormalities and electrocadiogram performing purpose of the, were correctly at high rates. The importance of continuity of education on this issue has arisen once again.