İşletmelerin dış kaynak kullanımının öz yetenek gelişimi ile ilişkisi: Aydın Organize Sanayi Bölgesi'nde bir araştırma
The relationship between outsourci̇ng and development of core competence in businesses: A research at Aydın Organized Industrial Zone
  1. Tez No: 429184
  2. Yazar: YUSUF ZEYTUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Kaynak kullanımı, dış kaynaklar, öz yetenekler, Outsourcing, external source, core compotencies
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
İş dünyasında sınırların ortadan kalkmasıyla rekabet koşulları daha da zorlaşmaya başlamış, işletmeler rekabet edebilmek için çalışma şeklinde bazı değişikliklere gitmek zorunda kalmıştır. Günümüz şartlarında değişim, değişmeyen tek unsur haline gelmiştir. İşletmeler belirlemiş oldukları stratejik plan çerçevesinde yönetim şeklini değiştirmeye mecbur kalmıştır. İşletmeler piyasada tutunmak ve pazar payını artırmak için rakiplerinden bir adım önde olmak zorundadır. Bu bağlamda işletme üzerindeki iş yükünü hafifletme adına dış kaynak kullanımına başvurmakta, böylece işletme daha esnek ve hızlı bir yapıya bürünmektedir. Dış kaynak kullanan işletme uzman olduğu alanlara daha fazla yoğunlaşarak rekabet gücünü artırabilir. Bu tezin amacı, işletmelerin dış kaynak kullanımı ile kendi öz(temel) yeteneklerine odaklanması arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmaktır. Çalışma kapsamında Aydın Organize Sanayi Bölgesi'nde ve Bursa-Kestel Organize Sanayi Bölgesi'nde nicel bir araştırma yapılmıştır. Anket kapsamında yüz yüze mülakat şeklinde anket yöntemi uygulanmış, bu kapsamda çalışmaya katılan işletmelere değişik kapsamlı sorular yöneltilmiştir. Sonuçlar SPSS 21.0 paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Yapılan korelasyon analizi sonucunda öz yetenekler ile dış kaynak kullanımı arasında pozitif yönlü, anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Genel olarak elde edilen sonuçlara göre firmalar, dış kaynak kullanma yöntemine başvurdukça maliyetleri azalmış, esnekliği artmış ve öz yeteneklerine daha fazla odaklanmışlardır.
Özet (Çeviri)
The level competition augmented with the termination of borders in the business world and companies had to change their way of work in order to compete. Nowadays, change is the only thing that does not change. Companies also had to change their management styles in accordance with their strategic plans. To survive and to increase their market share, companies must be one step ahead of their competitors. In this context, companies use outsourcing for decreasing workload and thus companies' structure become more elastic and rapid. Companies using outsourcing can be more competitive by focusing on the areas of their expertise. The aim of thesis is to reveal the relationship between outsourcing and focusing on self- competencies of companies. Within this work, a quantitative research is made in the organized industrial zone of Aydın and in the organized industrial zone of Bursa-Kestel. Face to face survey methodology is applied and different scope questions are directed to companies. Results are assessed by using SPSS 21.0 packaged software. According to correlation analysis, self-competencies and outsourcing have a positive and significant relationship. In general,companies using outsourcing managed to decrease theircosts, increase elasticity and focused more on core-competencies