Evaluation of full coronal esthetic restorations in primary incisors: clinical success, parental satisfaction, in vitro fracture resistance and bacterial adhesion
Süt kesici dişlerinde tam koronal estetik restorasyonların klinik başarısı ve ebeveyn memnuniyetinin değerlendirilmesi, in vitro olarak kırılma dayanımı ve bakteri adezyonunun incelenmesi
  1. Tez No: 429185
  2. Yazar: HANIN F. FELLAGH
  3. Danışmanlar: DOÇ. SENEM SELVİ KUVVETLİ, PROF. NÜKET SANDALLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Süt kesici, prefabrik primer zirkonya kuron, ebeveyn memnuniyeti, kırılma direnci, bakteriyel adezyonunun, Primary incisors, prefabricated primary zirconia crowns, parental satisfaction, fracture resistance, bacterial adhesion
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 285
Özet
Amaç: Yaygın çürük lezyonu bulunan süt kesici dişlerinin restorasyonu genellikle klinik olarak zorlayıcıdır. Bu dişlerde kabul edilebilir bir restorasyonun estetik, kalıcılık ve biyouyumlu olması gereklidir. Bu çalışmanın amacı, süt kesici dişlerine uygulanan üç farklı tam koronal estetik restorasyonun (iki zirkonya prefabrike kuron ve kompozit strip kuron) klinik başarısı, ebeveyn memnuniyeti açısından değerlendirilmesi; in vitro olarak da klinik çalışmada kullanılan iki faklı zirkonya kuronun kırılma dayanımının incelenmesi ve zirkonya, kompozit rezin materyallerinin bakteri adezyonu özelliklerinin hidroksiapatit ile karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: 42 çocuğun çürük lezyonu bulunan 165 üst süt kesici dişi çalışmaya dahil edildi. Çocuklar rastgele olacak şekilde üç gruba ayrıldı. Yapılan restorasyonlar 3,6 ve 6 aylık kontrollerde renk uyumu, kuron konturu, restorasyon kaybı varlığı ve dişeti sağlığı açısından değerlendirildi. Ebeveyn memnuniyeti anketler aracılığı ile değerlendirildi. Zirkonya kuronların kırılma dayanımı Universal Instron cihazı kullanılarak ölçüldü, kırılmış örnekler taramalı eketron mikroskobu ile incelendi. Bakteri adezyonu diş minesini taklit eden hidroksiapatit disklerle karşılaştırmalı olarak kompozit rezin ve zirkonya disk örnekleri üzerinde S.mutans biyofilm oluşumu optik yoğunluk (OD) ve canlı bakteri sayısı (CFU/ml) ölçülerek değerlendirildi. Bulgular: Restorasyonların klinik başarı düzeyleri ve ebeveyn memnuniyeti birbirine yakın olarak belirlendi. Prefabrike zirkonya kuronların kırılma dayanımları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi. Sonuçlar: Klinik başarı, ebeveyn memnuniyeti, in vitro kırılma dayanımı ve bakteri adezyonu açısından prefabrike tam estetik kuronların çürük süt kesici dişlerin restorasyonunda uygun bir seçenek olduğu düşünülmektedir
Özet (Çeviri)
The restoration of severely decayed primary incisors is often a clinical challenge, requirements for an acceptable restoration including; esthetics, durability and biocompatible has been demanded. The aim of this study was to evaluate the clinical performance and the parental satisfaction of three different full coronal esthetic restorations (two zirconia prefabricated crowns and strip crowns), in vitro; evaluation of the fracture resistance of prefabricated crown used in the clinical part, and finally assessment of the initial bacterial adhesion on composite resin and zirconia material surfaces. One hundred and sixty five teeth in 42 children were included. Children were randomly assigned to one of three treatment groups, restorations were placed and evaluated at 3, 6 and 9 months interval. A questionnaire was administered to the parents to evaluate their parental satisfaction. The mean force required to fracture the crowns was determined in MPA, then the fractured specimens were assessed with scanning electronic microscope. Asssessment of the initial bacterial adhesion on composite resin and zirconia material surfaces utilizing hydroxyapatite disc as a tooth enamel surrogate was evaluated with both optical density and colony forming unit methods. Overall clinical success and parental satisfaction was comparable between the restorations. There was no significant difference in the force required to fracture the crowns among the prefabricated crowns. The bacterial adherence to the hydroxyapatite discs shows the highest adherence followed by composite and zirconia discs. Concluding that prefabricated zirconia crowns are likely to be successful and may be indicated as an excellent choice for the treatment of carious primary incisors.