Astım tanılı çocuklarda astım atak sırasında ve sonrasında nefeste mikro-RNA gen expresyonu
Micro-RNA gene expression during and after asthma attack for children diagnosed with asthma
- Tez No: 429186
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM KESKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Allergy and Immunology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Asthma attack, asthma control, children, breath, miRNA, potential biomarker
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Amaç: Bu çalışma ile astım tanılı çocuklarda astım atak sırasında ve sonrasında nefeste eksprese olan miRNA'ların düzeyi saptanarak astım atak şiddetini ve/veya hastalık klinik şiddetini gösterecek yeni biyomarkırlar bulunması hedeflenmektedir. Gereç ve yöntemler: Çalışmaya toplam 34 astım atağında olan çocuk alındı. Aynı hastalar atak sonrası kontrolde oldukları dönem de tekrar değerlendirildi. Her iki grup hastaların anamnez bilgileri, fizik muayene bulguları, laboratuar bulguları, ilaç kullanımları değerlendirildi. Astım kontrol testi (AKT) ve astım kontrol ölçeği (AKÖ) uygulanarak, astım kontrol düzeyi (AKD) ve astım klinik şiddeti (AKŞ) belirlendi. Her iki grubun nefes miRNA gen expresyon düzeyleri belirlendi. Sonuç: Bu çalışmada, astım atak sırasında nefesteki miR-21 (p=0.008) ve miR-126'nın (p=0.029) fazla exprese olması, miR-133a'nında (p=0.015) düşük exprese olması atak şiddetinin ağırlığını gösterir. Ataklı ve ataksız çocuk hastalarda nefesteki miR-133a'nın (p=0.028, r=0.316) fazla expresyonu SFT'deki preFEV1(%) düzeyinin yüksek olduğunu ve nefesteki miR-133a'nın (p=0.024) az expresyonu astım klinik şiddetinin (AKŞ) daha ağır olduğunu gösterir. Ataksız grupta nefeste azalan miR-155 expresyonu AKD'nin (p=0.003), AKÖ'nin (p=0.044) ve AKŞ'nin (p=0.001) de daha iyi olduğunu gösterir. Ataksız grupta nefeste azalan miR-21 düzeyi AKT'nin (p=0.027) iyi kontrolde olduğunu gösterir. Gelecekte çocuk astım hastalarının nefes havasında miRNA'ların bakılması astım klinik şiddetini belirlemede, potansiyel yeni biyomarkırlar olabilir. Anahtar kelimler: Astım atak, astım kontrol, çocuk, nefes, miRNA, potensiyel biyomarkır
Özet (Çeviri)
Purpose: This work has a goal for identifying new biomarkers on the severity of asthma exacerbation and/or clinical severity of disease via determining levels of miRNA expression for children diagnosed with asthma. Materials and Methods: 34 children with asthma attacks are involved in this study. Same patients are reevaluated once again when they are under control period. Anamnesis information, physical therapy symptoms, laboratory findings and medicine usage are evaluated for both of the patient groups. Asthma control test (ACT) and asthma control scale (ACS) are applied, asthma control level (ACL) and clinical severity of asthma (CSA) are determined. MiRNA gene-expression levels in breath are determined for both groups. Result: In this study, during asthma attack the level of low expression in miR-133a (p=0.015) and the level of high-expression of miR-21 (p=0.008) & miR-126 (p=0.029) in breath shows the severity of asthma attack. Over-expression of miR-133a (p=0.028,r=0.316) in breath shows the high level of preFEV1(%) in SFT and lower-expression of miR-133a (p=0.024) in breath shows that CSA is heavy in the children patients with and without attacks. The lower expression of miR-155 in breath shows ACL (p=0.003), ACS (p = 0.044), CSA (p=0.001), the lower expression of miR-21 level in breath shows that the ACT (p=0.027) is better in the group of patients without attacks. Investigating miRNAs in breath of the children patients with asthma may have the potential to discover novel biomarkers in order to assign the severity of asthma.