D vitamini ile izokinetik egzersiz programının kas kuvveti, yaşam kalitesi ve depresyon üzerine etkisinin karşılaştırılması
Comparison effect of vitamin D and isokinetic exercise program on muscle strength, quality of life and depression
  1. Tez No: 429198
  2. Yazar: VEYSİ KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAVAŞ GÜRSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: D vitamini, İzokinetik Egzersiz, Kas Kuvveti, Vitamin D, Isokinetic Exercise, Muscle Strength
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: D vitamini, 27 karbonlu steroid yapıda bir hormon olup esas görevi intraselüler ve ekstraselüler kalsiyum ve fosfor regülasyonunu düzenlemektir. Tüm yaşlarda D vitamini eksikliğinin nonspesifik kas, kemik, eklem ağrısı, kas güçsüzlüğü, yorgunluk, depresyon ve anksiyeteye yol açabildiği gösterilmiştir. İzokinetik kasılma belirlenmiş sabit bir hızda, kasın eklem hareket açıklığı boyunca, bütün gücüyle çalışmasını sağlayan kasılma şeklidir. İzokinetik kasılma kas kuvvetinin değerlendirilmesi ve kas performansı arttırmak için kullanılmaktadır. Çalışmamızda D vitamini ile izokinetik egzersiz programının kas kuvveti, yaşam kalitesi ve depresyon üzerine olan etkisini karşılaştırmayı amaçladık. Yöntem: Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Polikliniğine 2015 yılının mart-ağustos aylarında başvurmuş ve 25(OH) D vitamini düzeyi 30 ng/ml nin altında tespit edilmiş olan 18–65 yaş arası 69 hasta çalışmamızın örneklemini oluşturmaktadır. Bütün hastaların 25(OH) D vitamini düzeyi, bilateral diz ekstansör ve fleksör kas kuvveti pik tork değeri, yaşam kalitesi ve depresyon düzeyleri D vitamini tedavisinden önce ve tedaviden bir ay sonra ölçüldü. Çalışmaya alınan gönüllüler randomize olarak iki gruba ayrılarak, 33 kişilik birinci gruba sadece D vitamini verildi. 36 kişilik ikinci gruba ise D vitamini ve izokinetik egzersiz programı verildi. Sonuç: Her iki grupta da kas kuvvet artışı ,yaşam kalitesi ve depresyon skorlarının düzelmesi istatistiksel olarak anlamlı idi.Bu iki grup karşılaştırıldığında D vitamini eksikliğinde D vitaminine ek olarak verilen izokinetik egzersiz programının kas kuvveti pik tork değerlerinin artmasına, yaşam kalitesi ve depresyon skorlarının düzelmesine klinik olarak katkı sağladığı ancak katkının istatistiksel olarak anlamlı olmadığı gözlenmiştir. Sonuç olarak çalışmamızın etkinliğine katkı sağlamak için daha çok sayıda hastanın daha uzun süre izlendiği , ayrıca körleme ile birlikte D vitaminini kontrol eden major genlerde polimorfizm araştırmalarını kapsayan çalışmalara gereksinim vardır
Özet (Çeviri)
Background: Vitamin D is a steroid hormone with 27-carbon and main task is to regulate the intracellular and extracellular Ca and P regulation.It is shown that vitamin D deficiency can cause nonspecific muscle, bone, joint pain, muscle weakness, fatigue, depression and anxiety in all ages. Isokinetic contraction is a form of contraction that allowing muscle to work throughout the range of motion, with all its strength at an established fixed rate. Isokinetic contraction is used to evaluation of the muscle strength and improve muscle performance. In our study; we aimed to compare the effect of vitamin D and isokinetic exercise program on muscle strength, quality of life and depression. Methods: The sample of our study constitute 69 patients between 18-65 years old who applied Gaziantep University, Medicine Faculty, Department of Physical Medicine and Rehabilitation in March-August 2015, and the 25 (OH) vitamin D levels has been detected under 30 ng / ml. 25 (OH) D levels, bilateral knee extensor and flexor muscle strength peak torque values, quality of life and depression levels of all patients were measured before vitamin D therapy and one month after treatment. Volunteers in the study were randomly divided into two groups. The first group consisting of 33 volunteers were given only vitamin D. The second group consisting of 36 volunteers were given vitamin D and isokinetic exercise program. Results: The results of this study showed that in both groups the increasing muscle strength, improvement quality of life and depression scores was statistically significant. When the two groups was compared to each other, it was observed clinically contribution in increase muscle strength peak torque, improvement of quality of life and depression scores when giving isokinetic exercise program in addition to vitamin D for vitamin d deficiency. However, this contribution was not statistically significant. As result, To contribute to the effectiveness of our work, it is required to have longer-term, comprehensive, blind and polymorphisms in major genes that control on vitamin D studies.