Bilimsel dayanağını neoklasik iktisattan alan liberal görüşün küreselleşen sorunları
Globalizing problems of the liberal economic view scientifically based on neoclassic economic thought
  1. Tez No: 429358
  2. Yazar: ABDULKADİR KESKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA RABİA AKTAŞ ŞENKARDEŞLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Neoklasik İktisat, Liberalizm, Küreselleşme, Çevre Problemleri, Neoclasic Economics, Liberalism, Globalization, Environment Problems
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bilimsel dayanağı Neoklasik İktisat olan liberal görüş, küreselleşme sürecinin de hız kazanması sonucunda neden olduğu ekonomik ve çevresel sorunlar sebebiyle toplumun her kesiminden tepkiler almaktadır. Oluşan yeni sistemde, ülkeler ve kişiler arasındaki gelir adaletsizliği giderek artmıştır. Dünyanın en zengin ve en fakir ülkeleri arasındaki gelir farkının uçuruma dönüştüğü, bilim insanlarının ortak kanısıdır. Bununla birlikte, sistemin çevreye vermiş olduğu zararlar insanlığın geleceğini de tehdit etmektedir. Mevcut iktisadi sistem insanoğlunun gereksinimlerine karşılık vermezken, küreselleşme süreciyle birlikte sık sık meydana gelen krizlerden büyük kitleler etkilenmektedir. Sürekli büyümeye endekslenen ekonomiler küresel rekabetin de etkisiyle insanlar için sınırlı ve çok önemli olan kaynakları verimsiz kullanarak ekonomik ve çevresel sorunları küresel hale getirmiştir. Bu çalışmada, söz konusu bu yargılara dayanak teşkil edecek teorik altyapı ekonomilerin zaman içerisindeki evrimi aktarılarak oluşturulmaya çalışılmış olup, gerçekleştirilen ampirik araştırma ve analizler sonucunda elde edilen bulgular ışığında da destekleyici bazı bilimsel kanıtlar sunulmuştur. Araştırma sonuçları gelişmiş ülkelerin gelişme düzeyi daha düşük olan ülkeler üzerindeki menfi etkisini ortaya koymuş ve ülkelerin büyüme politikalarının, kısmi önlemlere rağmen, çevre sorunlarını körüklediğini kanıtlamıştır.
Özet (Çeviri)
The liberal economic view scientifically based on the Neoclassic Economic Theory has been highly criticized by every section of societies because of economic and environmental problems it causes. In this new economic system, income inequality among countries or individuals has become more apparent. It is a common opinion that income differences between the poorest and the richest countries have gradually turned out to be larger and larger. Meanwhile, the damages on environment by the existing system threaten the future of humankind as well. While the current economic system is unable to sufficiently satisfy human needs and wants, the frequent crises encountered during globalization process have unfavorably affected large populations. Economic policies focusing on continuous growth along with the effect of global competition have made economic and environmental problems a global issue due to inefficient and uncontrolled use of scarce resources that are important to individuals. In this study, the theoretical framework supporting the opinions and judgments previously mentioned has been given, also presenting the evolution of country economies while some robust scientific evidence has been presented in light of the findings obtained as a result of several empirical research and analyses. The findings suggest the negative impact of developed countries on relatively less developed countries and also strengthen the judgment that economic growth policies fuel existing environmental problematic matters in spite of the precautions that were brought in to overcome those problems.