Din psikolojisi açısından Türk ve Avrupa sinemasında kadın: Karşılaştırmalı bir çalışma
Woman in the Turkish and European cinema in the sense of psychology of religion: A comparative study
  1. Tez No: 429570
  2. Yazar: TUĞBA TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN PEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sinema, Kadın, Dini inanç, Dini tutum, Cinema, Woman, Religious belief, Religious behaviour
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın özünü, din psikolojisi açısından Türk ve Avrupa Sinemasında kadın'ın karşılaştırılması oluşturmaktadır. Bu çalışmada, Türk yapımı olan Beyza'nın Kadınları ile Avrupa yapımı olan Günahkar Rahibeler(Magdalena Sisters) filmlerinde kadın karakterler, dini tutum ve davranışları, yani dini yönleri, psiko-sosyal etkenler açısından ele alınmıştır. Bu çalışma, giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında çalışmanın konusu, amacı, önemi, sınırlılıkları ve yöntemi anlatılmıştır. Birinci bölümde, sinemanın tarihçesi, psikanaliz kuramına göre sinema' nın nasıl ele alındığı ile dini inanç ve tutum bağlamında sinema' nın etkileri hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde ise Günahkar Rahibeler(Magdalena Sisters) ve Beyza'nın Kadınları filmlerinin yorumları ile bahsedilen iki filmin din psikolojisi açısından karşılaştırılması ele alınmıştır. Öncelikle konuyla ilgili geniş bir kaynak taraması yapılıp değerlendirildikten sonra Günahkar Rahibeler(Magdalena Sisters) ve Beyza'nın Kadınları adlı filmler, içerik analizi ile yorumlayıcı yaklaşım yönteminden faydanılarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The comparison of Women in Turkish and European Cinema in the sense of psychology of religion constitutes the essence of this study. In this study, it is discussed that the analysis of female characters in terms of psycho- social factors with reference to religious attitude, behaviour and aspect in the movies 'Beyza' nın Kadınları' which is a Turkish production and Günahkar Rahibeler(Magdalena Sisters) which is a European production. This study consists of one introduction and two parts. In introduction part, the subject, aim, importance, limitations and method of study have been discussed. In the first chapter, information has been given about the history of the cinema, how cinema discuss in compliance with psychoanalysis theory and the effects of cinema in the context of religious belief and attitude. In second chapter, it has been discussed that reviews of the movies Beyza'nın Kadınları and Günahkar Rahibeler(Magdalena Sisters) and the comparison of these mentioned movies in the sense of psychology of religion. First, the literature on the subject has been reviewed and an assesment has been made; then the movies Günahkar Rahibeler(Magdalena Sisters) and Beyza'nın Kadınları have been investigated by making use of the methods 'content analysis' and 'interpretive approach'.