Sivas yöresine ait türkülerin ritim kalıpları ve bu ritim kalıplarının müzik eğitiminde uygulanabilirliği
Rhythm patterns of Sivas folk songs and the availability of these rhythm patterns in music education
  1. Tez No: 429627
  2. Yazar: BURAK ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Ritim, Sivas Yöresi Türküleri, Müzik Eğitimi, Rhythm, Folk Songs of Sivas Region, Music Education
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Geleneksel Türk Halk Müziğinde Sivas türküleri repertuar, ezgi ve ritim zenginliği açısından önemli bir yere sahiptir. Bu araştırmanın amacı, Sivas yöresine ait türkülerin ritim yönünden tasnifi yapılarak, ritim kalıplarının belirlenip, müzik eğitim programlarında bulunan dersler içersinde icra edilmesini ve kültürümüzün tanıtılmasını sağlamaktır. Araştırmanın betimsel bir araştırma olmasından ötürü ilk olarak genel tarama modelinden yararlanılmış ve araştırma için belirlenen konunun temellendirilmesi ve yönlendirilmesi için literatür taraması yapılarak konuyla ilgili bilgiler toplanmıştır. Araştırmaya konu olan Sivas yöresine ait türkülerden TRT repertuarında mevcut olan 319 türkü olduğu tespit edilmiştir. Bu türkülerin ritimsel tasnifi, farklı ritim kalıplarının olduğu eserlerin birer örneklerle, ritim notası ile görselleştirilip analizi yapılarak eğitim fakülteleri müzik öğretmenliği müfredatında kullanılabilirliği ile ilgili araştırma yapılmıştır Araştırmanın sonucunda söz konusu eserlerin eğitim müziğinde kullanılabileceği, ritim unsurunun Sivas yöresine ait türkülerde önemli bir yere sahip olduğu, diğer yörelerimize ait türkülerin de ritmik yapısının incelenmesi ile ilgili benzer çalışmaların olması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The folk songs of Sivas has an important place in the Traditional Turkish Folk Music, in terms of the richness of the repertoire, melody and of rhythm. The aim of this research is to classify the folk songs belong to the Sivas region when it comes to the rhythm, determine the rhythm pattern, ensure that these will be performed within the scope of lessons which are located in the music education programs and ensure to introduction of our culture. Because of the research is a descriptive research, it has been taken advantage of the general screening model and data related to the subject has been collected by making a literature review to found and direct the determined subject for the research. It has been found that there are 319 folk songs of the folks songs belong to the Sivas region which is the subject of this research and are available in the repertoire of TRT. It has been made a research related to availability of these folk songs' rhythmic description with an example of works with the different rhythm patterns in the music teacher curriculum of education faculties by analyzing and visualizing these with the rhythm note. As a result of the research, it has been drawn a conclusion that the aforementioned works can be used in the music education, the rhythm factor has an important place in the folk songs belong to the Sivas region, there is a need to make similar studies related to the research of the rhythmic structure of the folk songs belong to our other regions.