TRT repertuvarındaki Zara türkülerinin Zaralı Halil Söyler özelinde makamsal ve sözel içerik analizi
Zara turkus in TRT's repertory official and verbal content analysis specific to Zarali Halil Soyler
  1. Tez No: 714274
  2. Yazar: AHMET CAN BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA HİLMİ BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Zara, Zara kültürü, Halil Söyler, kelime dağarcığı, Türkü, Zara, Zara culture, Halil Söyler, vocabulary, Folk song
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışmada TRT repertuarında kayıtlı bulunan Zara türküleri ve Zaralı Halil Söyler'in kaynak kişi olarak gösterdiği türküler makamsal ve sözel açıdan incelenmiştir. Araştırmada, örnekleme alınan türküler ses genişliği, makam, usul, kelime dağarcığı, kelimelerin kullanım sıklığı ve konuları dikkate alınarak toplam yedi kategoride değerlendirilmiştir. Yöntem olarak içerik analizinden yararlanılan bu çalışmada kaynak tarama modellerinden olan genel tarama tekniği kullanılmıştır. Bu çalışma Zara yöresine ait türkülerin analiz edilmesi yoluyla Zara kültürü hakkında var olan bilgilerin müzik kültürü açısından da değerlendirilmesine olanak sağlamak amacıyla yapılmıştır. Aynı zamanda Zara'nın yetiştirmiş olduğu ses sanatçısı Zaralı Halil Söyler tarafından seslendirilmiş olan eserlerin sözel analizini yaparak, bu türkülerin sözlerindeki anlamların Zara kültürüne ne yönde katkı sağladığını tespit etmek amacı da güdülmüştür. Zaralı Halil Söyler'in seslendirmiş olduğu türkülerin sözlerinin ne kadarı Halil Söyler tarafından yazılmıştır? Sorusu araştırmanın ana problem durumunu oluşturmuştur. Araştırmanın alt problemleri olarak; 1. Halil Söylerin ses regester'i ne kadardır? 2. Halil söylerin seslendirdiği eserler hangi makamdadır? 3. Halil söylerin seslendirdiği eserler hangi usüllerde yazılmıştır? 4. Halil Söyler'in seslendirdiği eserlerdeki kelime dağarcığı nasıldır? 5. Halil Söyler tarafından seslendirilen türkülerde kullanılan toplam kelime sayısı ve kullanım sıklığı ne kadardır? 6. Halil Söyler'in seslendirdiği eserlerin sözel bakımdan konuları nedir? 7. Halil Söyler'in seslendirdiği eserlerin sosyal medya üzerinden takip edilme ve tanınma oranı nedir? Soruları oluşturulmuştur. Bu araştırma Zara kültürüne katkı sağlayacak olması, eserlerin tanınırlığını arttıracak olması ve Halil Söyler'in seslendirdiği eserlerdeki kelime dağarcığını ortaya çıkaracak olması bakımından önemlidir.
Özet (Çeviri)
In this study, the Zara folk songs recorded in the TRT repertoire and the folk songs cited by Zaralı Halil Söyler as the source person were examined in terms of musical and verbal. In the study, the sampled folk songs were evaluated in a total of seven categories, taking into account the sound width, maqam, method, vocabulary, frequency of use of words and their subjects. In this study, which used content analysis as a method, the general scanning technique, which is one of the source scanning models, was used. This study was carried out in order to enable the evaluation of the existing information about Zara culture in terms of music culture by analyzing the folk songs belonging to the Zara region. At the same time, by making a verbal analysis of the works performed by Zara's vocal artist Zaralı Halil Söyler, it is aimed to determine how the meanings of the words of these folk songs contribute to the Zara culture. The question“How many of the lyrics of the folk songs performed by Zaralı Halil Söyler were written by Halil Söyler?”constituted the main problem of the research. The following questions were formed as sub-problems of the research. 1. How much is Halil Söyler's voice register? 2. In which maqam are the works performed by Halil Söyler? 3. In which method were the works performed by Halil Söyler written? 4. How is the vocabulary in the works performed by Halil Söyler? 5. What is the total number of words and their frequency of use in the folk songs performed by Halil Söyler? 6. What are the verbal subjects of the works performed by Halil Söyler? 7. What is the rate of following and recognition of the works performed by Halil Söyler via social media? This research is important in that it will contribute to the Zara culture, increase the recognition of the works, and reveal the vocabulary in the works performed by Halil Söyler.