Köy enstitülerinde eğitim anlayışı ve tarih ve yurttaşlık bilgisi öğretimi
Education concept in village institutes and teaching of history and citizenship
  1. Tez No: 429630
  2. Yazar: ESRA MİNDİVANLİ AKDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SİNAN BİLGİLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Köy Enstitüleri, Tarih, Yurttaşlık Bilgisi, Sosyal Bilgiler müfredat programı, Village Institutes, social studies, history, civics, curriculum
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 252
Özet
Türk eğitim tarihinde önemli bir yere sahip olan Köy Enstitülerini konu alan bu çalışmada, bu eğitim kurumlarının kuruluş sebepleri, eğitim sistemi ve özellikle Tarih ve Yurttaşlık Bilgisi derslerinin öğretiminin nasıl düzenlendiği araştırılmıştır. Dönemin nüfusunun büyük bir kısmını oluşturan köylere yönelik donanımlı öğretmenler yetiştirmeyi amaçlayan Köy Enstitüleri, beş yıllık eğitim-öğretim süreçleri boyunca teknik dersler, ziraat dersleri ve kültür derslerinden oluşan bir müfredat programı uygulamışlardır. Bu program uygulanırken bütün derslerin öğretiminde“iş eğitimi”ilkesinin uygulanmasına özen gösterilmiştir. Köy Enstitüleri müfredat programları hazırlanırken bütün derslerin öğretiminin birbirleriyle etkileşim içerisinde gerçekleştirilmesine de ayrıca önem verilmiştir. Köy Enstitülerinde Tarih ve Yurttaşlık Bilgisi derslerinin de mümkün olduğunca“iş ilkesi”doğrultusunda verilmeye çalışıldığı görülmüştür. Bu derslerin öğretim programları, ders kitapları ve derslerin öğretim şekli incelendiğinde birbirleriyle uyum içerisinde olmaları elde edilen önemli bir sonuç olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study which concerns the Village Institutes that occupy an important place in of Turkish educational history, reasons of establishment of these educational institutions, training systems and especially the way education of history and citizenship were developed are searched. During their five-year period of education, Village Institutes which aimed at educating well-equipped teachers towards villages that accommodated majority of the population of the time, applied a curriculum consist of technical, agricultural and cultural lectures. When applying this program, special attention was paid to the implementation of job training principle in teaching all the courses. While The Village Institutions' curriculum were being prepared, further emphasis was also put on the realisation of teaching all the courses in interaction with each other. It was also observed that while delivering history and citizenship lectures which were included social studies course, efforts were also made in appliying job principle to extent possible. Having looked in to the programmes, textbooks and educational methods, an important result has been optained that they are all in comformity it each other.